Kelet tündérvilága – a székely Odüsszeusz nyomán

Molnár Melinda 2019. február 03., 20:51

Orbán Balázs életének kevésbé ismert fejezete, a nagyvilág-utazóé, méltatásra érdemes. A mesés Közel-Keleten járva fogadott örök hűséget hazájának, és amit világjárásában tanult, szülőföldjén és népéért gyarapította.

Fotó: Veres Nándor

Orbán Balázs székelyföldi útjai előtt előbb az ókori klasszikus világot járta be. Mikó Imre szavaival:

Egymás után látta Konstantinápoly márványpalotáit, Jeruzsálem kegyhelyeit, Alexandria könyvtárát és a gizehi piramisokat. Kószált a görög szigetvilágban, könnyeket hullatott Marathón mezején és a Termopilei szorosban.”

Fotó: Veres Nándor

Mielőtt szülőhazájába visszatért, újra felment az Akropoliszba, hogy „a nép dicsősége ezen templomában a szabadság és a honszeretet oltáránál esküdjem neked örök hűséget, s annyi dicső példa látásánál tanuljak meg téged imádni, oh hazám. Szabadságodért örömest áldozom fel életemet, s neked szentelem magam utolsó leheletemig” – összegezte később Orbán Balázs.

{A}

Szejkefürdői Orbán Balázs-központ

A múzeumi kiállítás ízelítőt nyújt abból, ami a Székelyföldi Legendárium csapatának tervei szerint a Szejkén valósul meg a közeljövőben, mint kulturális látványosság. Gidó Csaba és Kápolnási Zsolt történészek, a Legendárium csapatának tagjaiként dolgoznak azon, hogy Orbán Balázs teljes életművét bemutathassák majd. A jelen kiállítás csupán egy szelet a létrehozandókból, hiszen keleti szobát is terveznek.

Fotó: Veres Nándor

Olyan eredeti egyiptomi tárgyakat nézhetnek meg a látogatók, amelyeket maga Orbán Balázs adományozott az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek.1860-ból származó egyiptomi adományának leltára is megtekinthető a tárlaton.

{K1}

A kiállítást bemutató Kápolnási Zsolt nyomatékot adott Orbán Balázs máig időszerű vágyának, mely szerint műveltségünk legyen ösvény Kelet és Nyugat között. Fiataljainknak jobb példát nem is mutathatnánk, mint az övét: tanuljanak, lássanak a nagyvilágban és kamatoztassák azokat a szülőföldön. Azt vegyük át, ami érték, de ne vessük el a sajátunkat, és ne vetkőzzük le sajátosságainkat.

Fotó: Veres Nándor

Keleti életérzés

Miklós Zoltán múzeumigazgató megnyitó beszédében kiemelte: olyan téma Orbán Balázs keleti tapasztalatszerzése, amelyből lehet kiállítást készíteni.

A digitális technika segít abban, hogy a korbeli térképek, meszetek, hang- és képhatások elvezessenek Orbán Balázs nyomdokain,

miközben írásai alapján és Sarkadi Zoltán színművész hangján szólaltatják meg a székely Odüsszeuszt.

Fotó: Veres Nándor

A demonstrációs elemek közül kiemelkedik a sírkamra – amelyet Szász Hunor, a Haáz Rezső Múzeum történésze, a kiállítás szakmai irányítója tervezett – benne azokkal az eredeti tárgyakkal, amelyek Orbán Balázs adományát képezték. Ezeket a kolozsvári Történeti Múzeum kölcsönözte a
tárlatra. A szarkofágrekonstrukció Berze Imre szobrászművész munkája.

Egyedi alkalom, hogy macska szarkofágot, Hóruszt, Ízisz-fejet, Osiris és Dzsed-oszlop láthassunk Udvarhelyen, avagy későkori (Kr.e. a 8–4. századból) vagy a Ptolemaios-korból (Kr.e. 4–1. századból) való mészkő táblákat illetve szobor töredéket hieroglifákkal.

Fotó: Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor