Kihívás volt a kutyafogathajtóknak a tusnádfürdői megmérettetés

Péter Beáta 2019. február 03., 20:19

Hetedik alkalommal tartottak kutyaszánhúzó versenyt a hétvégén Tusnádfürdőn. Az Adventure és a Green Zone egyesületek szervezésében a VII. Tusnádfürdő Kupa – Kutyafogathajtó sprintversenyre tizennyolc csapat nevezett be.

Fotó: Gábos Albin

Tíz évvel szervezte meg először a Green Zone egyesület Tusnádfürdőn a Tusnádfürdő Kupa – Kutyafogathajtó versenyt, majd az Adventure egyesület is csatlakozott, mint szervező. Három évig a nem megfelelő időjárási viszonyok miatt nem tudták megtartani, és bár idén is az elmúlt napokban történt felmelegedés miatt kérdésessé vált, hogy megfelelőek lesznek-e a hóviszonyok,

szombaton és vasárnap népes közönség előtt tizennyolc fogat állt a rajthoz.

„Városunk a turizmusból él, a téli időszak eléggé holtszezonnak bizonyult, ezért úgy gondoltuk, hogy valami pluszt adunk az itteni vendéglátósoknak, panziósoknak, szállodásoknak, és természetesen a sportolóknak, valamint az idelátogatóknak.

Az Adventure egyesület tavalyelőtt kapcsolódott be a szervezésbe, és most már sokan látogatnak ki a rendezvényünkre, budapesti és bukaresti utazási irodák is érdeklődtek iránta, és ez egy olyan hétvége, ahol minden kutyára három profi fényképész jut

– osztotta meg velünk Butyka Zsolt szervező, az Adventure egyesülettől.

Fotó: Gábos Albin

A gyorsasági futamra, amelyben a kutyák számának megfelelően a fogatok, 10; 7,4 illetve 5,8 kilométeres távokat kellett teljesítsenek egy bizonyos idő alatt, ezúttal tizennyolc csapat nevezett be, akik a tusnádfürdői sípályától rajtoltak és oda is érkeztek vissza. Butyka Zsolt elmondta:

Romániában az egyik legtechnikásabb pálya a tusnádfürdői, próbára teszi a hajtókat és a kutyákat is.

„Rengeteg emelkedő és meredek ereszkedő van. A pálya néhol szűk, bemegy az erdőbe, a fák között kell hajtsanak, fel a hegyre, majd ismét a fák közé.” Hozzátette, attól is szép a kutyafogathajtás, hogy az ember és állat végig együtt kell működjön.

Eredmények:
A1 kategória (8-as husky-fogat): 1. Kósa Ernő. (A többi versenyző nem teljesítette a távot mindkét napon)
C1 kategória (4-es husky-fogat): 1. Achim Alexandru, 2. Moca Dan, 3. Mircea Tăuțan
C2 kategória (4-es malamut/szamojéd-fogat): 1. Grosu Constantin, 2. Gică Basarab, 3. Tentiș Daniel, 4. Barta Róbert
D1 kategória (2-es husky-fogat): 1. Both Sebestyén, 2. Tikosi Emőke Kincső.
D2 kategória (2-es malamut/szamojéd-fogat): 1. Voicu Bogdan