Akik önzetlenül segítenek a kilátástalan helyzetben élő embertársaikon

Fülöp-Székely Botond 2019. február 03., 19:26

Megfáradt kerítés, leromlott tornác és rengeteg szemét fogadott egy sikaszói portán, ahová néhány helyi és a székelyudvarhelyi Tegyünk Egymásért Egyesület (TEE) tagjai igyekeztek vasárnap rendet tenni.

Fotó: Fülöp-Székely Botond

Lesújtó élmény volt belépni a sikaszói Szabó család portájára, ahová a Tegyünk Egymásért Egyesület tagjai és néhány helybéli igyekezett segíteni. A düledező kerítést megpillantva már sejtettük, hogy nagy a baj, ám az igazi döbbenet csak a házhoz érve fogott el.

A szemetes tornác padlózatából több deszka is hiányzott, ráadásul meglehetősen nagy, kiégett lyuk tátongott a ház falában, amelyen ki-be járt a jelenlétünktől megzavart macska.

Fotó: Veres Nándor

Egy kormos falú szobába léptünk be, ahol pókhálók lógtak a plafonról – itt feküdt ágyában a súlyos beteg Szabó Lajos. Ő már nem tudott felkelni, nyolcvanöt éves édesanyja rendezi lehetőségei szerint. Megtudtuk tőle, hogy több évtizeden át dolgozott, de betegsége miatt műteni kellett, azóta pedig ágyhoz kötött. Az egyik legnagyobb probléma, hogy

személyazonossági igazolványa lejárt, így annak megújítása nélkül nem tud betegnyugdíjba menni vagyis jelenleg semmilyen jövedelme nincs, ahogyan betegbiztosítása sem.

Fotó: Veres Nándor

Elmondta, az új dokumentum kiállítása sem egy egyszerű dolog, hiszen tartozása van a zetelaki polgármesteri hivatal adóosztálya fele, azt pedig törlesztenie kell. Jelenleg azonban nincs rá lehetőség, hiszen édesanyja alig néhány száz lejes nyugdíjából élnek.

A kis ház egyébként nincs közművesítve, csak az áram van bevezetve egy jó szándékú helybélinek köszönhetően, aki megegyezett a szolgáltatóval. Tisztálkodni például csak mosdótálban tudnak, ha vizet melegítenek a már-már használhatatlan, fával működő kályhájukon.

Fotó: Veres Nándor

Szabó Lajos rámutatott, a helyiektől időnként kap némi segítséget – például tűzifát –, de így is kilátástalannak érzi a jövőt. A takarító csapattal érkező Győrfi Csaba elmondta, a közelben dolgozik és gyakran eljön a családhoz látogatóba, némi élelmet is hozva magával. Ő az, aki a beteg férfit elvitte az orvoshoz, amikor nem volt más lehetőség.

Nagyon rossz helyzetben vannak Szabóék, ezért nagy szükség van a közösség összefogására a megsegítésükhöz

– fogalmazott. A mostani akciójuk célja az volt, hogy rendet tegyenek a padláson, valamint kitakarítsák a kis ház másik szobáját és oda költöztessék át a lakókat. Ott ugyanis két évvel korábban meszeltek és mégiscsak jobbak a körülmények. Persze mindemellett a ház körül is akadt tennivaló.

Fotó: Veres Nándor

Csányi Attila, a TEE vezetője hangsúlyozta, szívesen jöttek segíteni, de a legjobb az volna, ha nem lenne rájuk szükség. Sajnos azonban sok hasonló helyzetben lévő családot ismernek. A segítő kezek mellett jó híreket is hozott, ugyanis sikerült megbeszélnie egy székelyudvarhelyi vállalkozóval, hogy

legalább heti két-három alkalommal meleg ételt biztosítsanak a család számára.

Fotó: Veres Nándor

Emellett arra is ígéretet kaptak, hogy egy másik cégtulajdonos egy új kandallóval járul hozzá a körülmények javításához. Közölte, hogy egyesületük felvállalja Szabóék adóhátrálékának törlesztését, hogy mielőbb érvényes személyazonossági igazolványhoz juthasson az ágyban fekvő férfi, aki ezután betegnyugdíjba mehet. Hozzátette, az elkövetkező időszakban többször is ki fognak látogatni a helyszínre és igyekeznek élelmiszerrel, illetve a ház apránként történő rendbetételével támogatni a családot.

Fotó: Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor