Háromszéki filmest díjaztak a 2. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen

Bíró Blanka 2019. február 03., 17:04

A Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny dokumentumfilmes kategóriában a legjobb operatőrnek járó díjat zsebelte be Vargyasi Levente, Tehenesek című filmjével.

Fotó: Egly Viktor/HSC Stábiskola

Vargyasi Levente háromszéki alkotó nyerte idén a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny dokumentumfilmes kategóriáját.

{A}

Vargyasi Levente rendező-operatőr, fotós, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa

a Tehenesek című dokumentumfilm képi világával érdemelte ki a rangos szakmai díjat

– tájékoztat közleményében Kovászna Megye Tanácsa. „Nagy elismerés számomra ez a díj, ugyanakkor visszajelzés, hogy jó úton járok.

A dokumentumfilmet fontos kifejezőeszköznek tartom, a Tehenesek című filmünkkel egy már-már eltűnőfélben levő világot rögzítettünk

– fogalmazott Vargyasi Levente a díjkiosztót követően, hozzátéve, hogy jelenleg a cukorrépa-termesztés helyzetét felgöngyölítő dokumentumfilmen dolgozik. A versenyen nagyjátékfilm, tévé-, dokumentum-, természet- és kisjátékfilm, valamint diákfilm kategóriában adtak át díjakat.

Fotó: Egly Viktor/HSC Stábiskola

A dokumentumfilm kategóriában 13 operatőr versenyzett, a Koltai Lajos rendező-operatőrből, Kende János operatőrből, Lajos Tamás operatőr-producerből, Káel Csaba rendezőből és Pados Gyula operatőrből álló zsűri a Vargyasi Levente által jegyzett dokumentumfilm képi világát tartotta a legjobbnak.

A Tehenesek című dokumentumfilm a háromszéki magyar szarvasmarhatartók aktuális helyzetét tárja fel, nyomon követve a mindennapi élet mozzanatait.

Fotó: Egly Viktor/HSC Stábiskola

Az alkotás rendező-operatőre Vargyasi Levente, vágója a TVR magyar adásának munkatársa, T. Bányai Péter, forgatókönyvét a szintén sepsiszentgyörgyi Fám Erika írta, zenéjét Könczei Árpád szerezte és helybeli muzsikusok játszották. Az alkotást a Lakiteleki Filmfesztiválon és a bukaresti Docuart fesztiválon is díjazták.

Fotó: Egly Viktor/HSC Stábiskola