Tangóharmonikával is lehet szólni Istenhez

Molnár Melinda 2019. február 03., 14:53

Betegségben, a jövőtől való félelemben, örömtelenségben, az elrontott élet szorongattatásában, tönkrement családban – bármilyen reménytelen körülményben megszólítható Isten. A csoda nem helyfüggő. Erről hallottunk páratlan tanúságtételt.

Fotó: Mihálydeák Antal

Az igazságra, és csakis az igazságra törekedj! hívó gondolatú egyetemes imazarándoklat nagygalambfalvi állomásán, a szombat esti istentiszteleten az „elöregedett” Nagysolymos lelkésze kifejezte: ha ezelőtt egy évvel valaki előrevetítette volna mostani élethelyzetét, lehet, hogy nem hitte volna, és nagyon elcsodálkozik. Ezerfős gyülekezet után most pártucat embernek hirdeti az Igét; kaszál, kapál.

Csoda, hogy a 135 fős egyházközségben ötven gyermeknek tart vallásórát

és az is csodaszámba megy, hogy egyetlen személy 6000 lejt adományozott arra, hogy templomukban megfelelő legyen a hangosítás.

Fotó: Veres Nándor

Mindenkinek van, amiért kiáltania kell

A zsúfolásig megtelt nagygalambfalvi gyülekezeti teremben Tönkő Lukács Levente lelkipásztor igehirdetésében előbb a kánaáni asszony (Mt 15, 21–28) története alapján a mindent egy lapra feltevő, Krisztusban bízó asszony által megélt csodáról beszélt. Kiemelte: a bibliai történet szereplője azt fogalmazza meg, ami a mi kérésünk is: Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam! Kitartón kiáltásával üzeni: ne adjuk fel! A gyógyuláshoz, az összetöretésen, imádságon át vezet az út. A próbák alatt megtisztul az örök élet akaró hit. A mennyei kenyérből egyetlen morzsa is elég. Kiáltsunk Jézushoz, nem hagy válasz nélkül, és Ő az egyetlen megoldás. Kiáltsunk Hozzá félelemben, veszteségben, családunkért, közösségünkért, világunkért.

Magyarországon tanult, élt

Tönkő Lukács Levente Szilágyborzáson született, Nagyváradon nyelvtörténetes gimnáziumban érettségizett. A debreceni Református Hittudományi Egyetemen lelkészképesítés, a Károli Gáspár Református Egyetemen vallás- és etika szakos gimnáziumi tanár képesítést szerzett. Soproni egyetemi lelkészként, ahol számos rendezvényt, konferenciát kellett szerveznie, az ezekhez szükséges ismereteket a Nyugat-Magyarországi Egyetem reklámmenedzseri szakán tanulta meg.

Szolgált Siklóson, Borsodgeszt-Vattán és a hajdúböszörményi Kálvin téri templomban.

Egy évig a siklósi Örsi Ferenc Művelődési Központ igazgatójaként a város kulturális, szabadidős életét szervezte. Lelkész feleségével és kisfiukkal, Zéténnyel 2018 augusztusától Nagysolymos református gyülekezetének lelkipásztora, ugyanakkor vallástanár a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolában.

Fotó: Veres Nándor

Minden újrakezdés nehéz

Kicsi, de élni akaró, szerethető közösség a nagysolymosi. Van egy komoly mag, akik szívügyüknek tartják az egyházi életet.

A fiatalok hűségesen járnak templomba, szívesen vállalnak szolgálatot – bibliaolvasást, versmondást.

A nagysolymosi lelkész számára emberileg nem, de szakmailag nehéz volt az újrakezdés; ezer ember után pár tucatnyihoz adatik meg szólnia. Meg kell szoknia a székely mentalitást, a csavaros észjárást is. Ám lelkészként ugyanaz a dolga, mint a nagy gyülekezetekben:

megismerni a családokat és hűséggel szolgálni Istent.

Fotó: Mihálydeák Antal

A tangóharmonika elkíséri

A nagygalambfalvi imahetet végigkísérték a rendkívüli zenei élmények. Szerdán Ferkő Andor szentkeresztbányai református lelkipásztor, a székelyudvarhelyi Fundamentum Együttes alapítója ajándékozta meg dalaival a nagygalambfalviakat, ugyanakkor a színész végzettségű Vetési Nándor kántor Cseh Tamás-estjéből nyújtott ízelítőt.

A szombat esti istentiszteleten pedig először hallhatta a gyülekezet a helybéli ifjak énekcsoportját, akik Vetési Nándor gitárkíséretével mutatkoztak be.

Fotó: Mihálydeák Antal

A szombati vendég lelkipásztor külön kérése volt, hogy a résztvevők tangóharmonika kíséretével tanulják meg a Hozzád jövünk, óh Uram kezdetű egyházi éneket. Kérdésünkre a lelkipásztor elmondta: végigkísérte eddigi életét a tangóharmonika. Édesapja, aki szintén jelen volt Nagygalambfalván, arról volt híres, hogy

elengedte a bicikli kormányát és úgy harmonikázott végig a falun.

Míg Szilágyborzáson élt Tönkő Lukács Levente, zenekarukkal jártak szolgálni. Amikor módja van rá, megszólaltatja közösségeiben a családi örökség-hangszert. Ismeri a kottát, de bármit eljátszik hallás után is.

Fotó: Mihálydeák Antal