Februárban folytatják a tárgyalásokat a marosvásárhelyi orvosin

Antal Erika 2019. január 29., 17:13

Eredménytelenül végződtek a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) vezetése és a magyar tagozat képviselői között folytatott hétfői tárgyalások. Az estébe nyúló négyórás megbeszélésen csak a tárgyalások folytatásáról tudtak megállapodni.

Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesülésével létrejött MOGYTTE-n pénteken kezdődtek a spontán diáktüntetések amiatt, hogy a tanintézet nem ismerte el a magyar diákok vizsgaeredményeit, mert a magyar tanárok nem az egységes vizsgarend szerint vizsgáztattak. Az elégedetlenséget egyébként az is borzolta, hogy

nemrég angol kar létrehozásáról döntött az egyetem szenátusa.

Mindezt úgy, hogy a magyar tagozat által évek óta követelt önálló magyar kar létrehozását az intézmény vezetősége következetesen elutasítja.

Nincs megegyezés

A Maros megyei prefektusi hivatalban tartott hétfői megbeszélésen részt vett Mircea Dușa prefektus, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, továbbá a szövetség egy-egy marosvásárhelyi szenátora, illetve képviselője is. Eredetileg az egyetem rektori hivatalában kellett volna tárgyalniuk hétfőn este, ám mint kiderült, a rektor mégsem ott, hanem a megyei tanács kistermében ült le többedmagával, hogy megmondja a magyar professzoroknak, szerinte mi a jó, mit hogyan csináljanak. Mert ez lett a vége a tárgyalásnak, hiába magyarázták a magyarok, hogy számukra megalázó szakmailag is, emberként is az, hogy fordítókká minősítenék le őket.

Leonard Azamfirei Fotó: Haáz Vince

A felek a tárgyalások után elmondták, csak a magyar tagozat diákjainak egyelőre el nem ismert vizsgáiról beszéltek,

az egyetemen belüli önálló magyar struktúrák létrehozásáig nem jutottak el.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint egyetértettek abban, hogy a diákoknak nem szabad kárt szenvedniük a magyar tagozat és a román vezetés vitája miatt. Leonard Azamfirei rektor úgy nyilatkozott, azt a kompromisszumos javaslatot tették a magyar oktatóknak, hogy az egyetem elismeri az eddigi vizsgák eredményeit, ha a továbbiakban az egyetemi chartában is rögzített egységes vizsgatételek alapján tartják a vizsgákat. Ezt azonban a magyar tagozat képviselői elutasították.

Kelemen Hunor Fotó: Haáz Vince

A magyar kar létrejöttéről már nem is tárgyaltak, ahogy Szabó Béla professzor költői kérdésként fogalmazott:

ha egy ilyen ügyben, mint a vizsgarendszer, nem tudnak megegyezni, mi várható, ha egy karról kell dönteni?

Kelemen Hunor a tanárokkal szembeni bizalmatlanság jeleként értelmezte, hogy az egyetem vezetése nem engedi meg a professzoroknak, hogy úgy tanítsanak és vizsgáztassanak, ahogyan jónak látják.

{K1}

Közben az RMDSZ elnöke hétfőn Facebookon tett közzé egy rövid közleményt. Ebben a következőképpen fogalmaz: „Leonard Azamfireinek elmondtuk, a magyar diákokat hátrányosan érintő új vizsgáztatási módszer méltánytalan, nem értünk vele egyet. A magyar nyelvű főtanszék létrehozása jogos elvárása a tanulóknak és a tanároknak. Nehéz olyan érvet találni, ami ellene szól – különösen most, hogy a MOGYTTE-n megférhet egy angol fakultás. Februárban innen folytatjuk a tárgyalást.”

Fotó: Haáz Vince

Megalázó és ellehetetlenítő

„Ez már nem egyetemi ügy, ez emberjogi kérdés” – fogalmazták meg többen is hétfőn, miközben várakoztak. A tanári szobában üldögélő professzorok egyike megjegyezte, hogy

1990-ben orvosis egyetemistaként ugyanígy üldögélt ő is sok társával együtt a lépcsőkön. Akkor (is) a magyar nyelvű orvosképzésért tüntettek. „Azóta nem változott semmi, vagyis rosszabb lett a helyzet,

most már a magyar nyelvű vizsgáért is tüntetni kényszerülünk” – mondta, hozzátéve, azzal, hogy a diákoknak a román nyelvű tételek magyarra fordított változatait kellene tudniuk, megszűnik a magyar tagozat létjogosultsága. „Lehet magyarul tanulni, hogyne, csak aztán vizsgázni nem lehet. Akkor meg minek jöjjön a magyar tagozatra, ha úgyis románul folyik a vizsga?” – tette fel a kérdést egy másik tanár.

Fotó: Haáz Vince

Az általunk megkérdezett diákok közül többen is elmondták, hogy a vizsgarendszer visszássága mellett a magyar kar létrejöttéért tüntetnek. Azt szeretnék, hogy tanáraik, akik magyarul tanítják őket, vizsgáztathassanak is, és abból az anyagból vizsgáztassanak, amit leadtak. „De itt már nem lehet tovább húzni, már létre kell hozni az önálló magyar kart” – erősítette meg az ötödéves Hunor, hozzátéve, hogy úgy érzi, magukra maradtak, a politikum nem támogatja őket. „Amíg nincs politikai nyomás, addig itt nem lesz változás” – fogalmazott.

Az egyetemen a most zajló vizsgaidőszaktól vezették be, hogy a román, magyar és angol tagozaton is azonos tételek és pontozás alapján kell megtartani a vizsgákat. A magyar oktatók mintegy 90 százaléka december végén aláírásával nyomatékosította, hogy nem fogadja el ezt a vizsgáztatási módot, és hasonló nehézségi fokban, hasonló stílusban, hasonló pontozás szerint, de önállóan megalkotott tételek alapján kéri számon a tananyagot.