A templom falára festették az ördögöt

Simon Virág 2019. január 28., 13:52

Primitív vandalizmusként értelmezte Bereczki Sándor gondnok, hogy eddig ismeretlen tettesek a Diavolii (Ördögök) feliratot festettek a marosvásárhelyi Gecse utcai Kistemplomra. A graffiti utolsó két i betűje, fordított keresztként is értelmezhető.

Fotó: Haáz Vince

A feliratot a hétvégén vették észre a gyülekezet alkalmazottai – tájékoztatott Bereczki Sándor. A régészként dolgozó gondoktól megtudtuk, hogy feliratot a templom lábazati köveire firkálták fel, amelyeket a több éve zajló munkálatok során, 2017-ben már felújítottak.

Négy régi, 1830-ból származó lábazati követ és három új követ festettek össze. Sajnos a téren nincs megfigyelő kamera, így nagyon kevés a valószínűsége, hogy kiderüljön ki tette ezt a sértő gesztust”

– mondta Bereczki Sándor gondnok.

Fotó: Haáz Vince

Megkérdeztük, hogy tesznek-e hivatalos feljelentést a rendőrségen a tettesek ellen, de erre a gondnok nem tudott válaszolni, mint mondta hétfőn este találkozik a gyülekezet lelkészével, s akkor majd erről is döntenek. Megemlítette azt is, hogy

kételkedik abban, hogy az elkövetőket azonosítják, hiszen nem került meg a tettes az aradi Szabadság-szobor és a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport telefirkálása, festékkel való leöntése esetében sem.

Fotó: Haáz Vince

A volt Gecse utcai Kistemplomot jelenleg is újítják, az elmúlt időszakban kicserélték a toronygömböt és nagylélegzetű munkálatok végeztek a benti terekben is. A külső tatarozás ezután következik. Bereczki Sándor szerint előre láthatóan a sértő felirat letakarításához, azoknak a vistai szakembereknek a segítségét fogják kérni,  akik 2017-ben a megmentett lábazati kövekről letakarították a mohát, lerakódást.