Mutatjuk Kászonaltíz két tervezett térfelújításának látványterveit

Barabás Hajnal 2019. január 28., 13:05

Közzétette két térfelújítási munkálatának látványterveit Kászonaltíz önkormányzata. A tájba illővé alakított közterek egyikén Márton Áron püspök mellszobrát helyeznék ki, a másikra pedig a Bornemisza család egyik ősének állítanának emléket.

Látványtervek Kászonaltíz község két terének rendezésére. Helyi anyagokat használnának fel kialakításukra Fotó: Kászonaltíz önkormányzata

Tájépítészettel foglalkozó céget bízott meg a kászonaltízi önkormányzat, hogy a község két terének felújítására, kialakítására látványterveket készítsenek. András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere érdeklődésünkre elmondta, feltételként szabták meg, hogy tájba illőek legyenek a térrendezési tervek.

Fotó: Kászonaltíz önkormányzata

Az első helyszín a 121G jelzésű megyei út, a Kászon-pataka, valamint a kászonaltízi templom fele vezető út által közrezárt részen van. A háromszög alakú területet időnként parkolónak használják a helyiek. A látványterv szerint

e tér központi részén kapna helyet Márton Áron római katolikus püspök mellszobra, amelyet a helyi plébánia ajánlott fel a községnek.

A tér közelében terveznek parkolókat, mintegy megoldásként arra, hogy a rendezett téren majd nem állhatnak meg az autók. Idén egyelőre a dokumentáció összeállításán, a közbeszerzési eljárás lebonyolításán dolgoznak, és legkésőbb jövő tavaszra szeretnék a munkálatokat is elkezdeni.

Fotó: Kászonaltíz önkormányzata

A kászonimpéri Bornemisza-kápolna előtti tér rendezését szintén tervbe vette a helyi önkormányzat. A polgármestertől megtudtuk, a térkialakítás támogatására a Bornemisza bárói család utódaival folytatnak tárgyalásokat. „Elküldtük a látványterveket, és a visszajelzésük alapján úgy tűnik, tetszik nekik az elképzelés” – osztotta meg a községvezető. A tér közepén kapna helyet a Bornemiszák egyik ősének mellszobra, arról azonban  még folynak az egyeztetések, hogy melyik rangos családtagnak állítanak majd emléket. Egyébként hasonlóan a másik térrendezési elképzeléshez, ebben az esetben is

elsősorban kászoni motívumokkal ellátott térelemeket szeretnének kihelyezni, és a környezetéhez illő faanyagokat használni.

Mindkét tér megvalósításának becsült értéke közel 30-30 ezer euró.

Fotó: Kászonaltíz önkormányzata

Fotó: Kászonaltíz önkormányzata