Átmentett fizikatörténeti értékek: megtekinthetők, kipróbálhatók

Molnár Melinda 2019. január 28., 11:08

Számos ritka darabot – köztük Edison-féle izzólámpát, szikratávírót, Bell-féle telefont, gigantikus dinamót, fonográfot – tartalmaz a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium fizikaszertára, amelynek eszközkészletét az elmúlt években felújították. Mutatjuk a végeredményt.

Úgy tekinthetünk a páratlan örökségre, mint egy hatalmas történelemkönyvre Fotó: Barabás Ákos

Befejeződött az az értéknövelő munka, amely az elmúlt években a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium fizikaszertárában zajlott. A tanintézet tulajdonában levő több száz,

a 19. századból való fizikai kísérleti eszközt előbb beazonosították, aztán felújították, majd a tároló szekrényeket restauráltatták.

Az iskola munkaközösségének régi vágya teljesült a fizikaszertári eszközkészlet rendbe tételével – összegezte Littasi Csilla Mária projektvezető. A páratlan értékű kísérleti eszközök, módszertani segédeszközök közül a legöregebbek száznegyven évesek, számos egyedi kivitelezésű szerkezet is található közöttük. A gazdag szellemi kincs egyes darabjai – a mechanikai, távközlési, elektronikai és elektrotechnikai eszközök – leltározás után új sorszámot kaptak, és fényképük is felkerült a névmutató táblácskákra. A gyűjtemény nemcsak Erdélyben, de magyar nyelvterületen is egyedülálló lehet,

számos ritka darabot tartalmaz, köztük Edison-féle izzólámpát, szikratávírót, Bell-féle telefont, évszázados hőmérőt, barométert, gigantikus dinamót, fonográfot.

Az eszközök beszerzéséről készült legkorábbi jegyzések 1874-ből valók.

Fizikaszertár – tudománytörténeti lexikon

Az iskola az 1800-as évek végén a németországi Max Kohl Chemnitz tanszergyártó cégtől szerezte be a didaktikai eszközöket. Lenyűgöző a szerkezetek látványa így együtt, a korabeli külföldi taneszköz-gyártók igényességének iskolapéldái. Ma már megfizethetetlenek lennének, és a csodával határos módon élték túl a 20. század sok viszontagságát: háborúkat, dúlásokat, költöztetést.

Fotó: Barabás Ákos

Az elmúlt évek során az állagmegőrző és hiánypótló munkálatok során szerre visszanyerték 19. századi pompájukat. Az értéknövelő tárolófelújítási munkálat eredményeképpen a székelyudvarhelyi református kollégium fizikaszertári értékeit, még működő kísérleti eszközeit megmentették, és méltó környezetben örökítik át a következő nemzedékeknek.

Így megszemlélhetők, és ki is próbálhatók a szertár mélyéről napvilágra hozott ritkaságok.

„Nem csupán a régi műtárgyak felvonultatásáért, sokkal inkább annak megmutatásáért, hogy minden demonstráció és kísérlet a tanítás-tanulás eredményességét alapvetően meghatározó tapasztalatot ad, s egyben olyan élményt, amely egész életünkben elkísér, és tudásunk értékes része lesz – részletezte a projektvezető.

Múlt, jelen, jövő

A Tehetség és Szorgalom Alapítványnak, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium iskolaalapítványának pályázati támogatásból sikerült a fizikaszertári örökséget akár a látogatóknak, akár oktatási céllal közkinccsé tennie.

Fotó: Barabás Ákos

A projekt során a régi korok bútoraiban – előírás szerint és biztonságban – tárolt 345 darabból álló fizikaszertári korabeli örökség további évszázadokon keresztül nemzedékek számára válik hasznossá.

Célcsoportjuk az iskolában fizika tantárgyat elsajátító, 14 osztályban tanuló 418 diák.

„Tény, hogy a református kollégium fizikaszertári hagyatéka nem csupán közösségünk, de az összmagyarság számára is igen fontos jelentéssel bíró tárgyak vagy tárgyakkal kifejezett immateriális dolgok készlete. Ezen összegyűjtött darabok megőrzése, szükség szerinti restaurálása – megfejtése, és az esetleges „rejtett kódok” megértése –, illetve a következtetések levonása tartalmas folyamat, mely által az örökség összekapcsolódik az emlékezettel, hiszen mindkettő az identitás része, amit meg kell keresni” – vallja Littasi Csilla Mária.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos