Elkerülnék az újabb sziklaomlásokat Maroshévíz és Déda között

Simon Virág 2019. január 25., 18:03

Prefektusi utasításra vizsgálják meg, hogy mennyire biztonságos az út a Maros völgyén, Déda és Maroshévíz között. Lehetséges sziklaomlás-veszélytől tartanak.

Nem egyszer gördültek szikladarabok az útra a Maros-völgyén. Elkerülnék az újabb eseteket. Archív

Az enyhe időjárás következtében olvadni kezdett a hótakaró és

fennáll a veszélye annak, hogy Maroshévíz és Déda térségében az úttestre nagyobb mennyiségű hó, kő és szikladarabok zúduljanak.

Maros megye prefektusa, Mircea Dușa pénteken elrendelte, hogy a katasztrófavédelmi szakemberek, a rendőrökkel, az erdészekkel és a környezetvédelmi felügyelőkkel  vizsgálják meg azokat a helyeket, ahol korábban is sziklaomlások voltak és jelentsék neki, hogy milyen eredményre jutottak. „Az olvadás miatt nagyobb mennyiségű hó zúdulhat kő és szikladarabokkal együtt.

Szükséges a terep felérése, hogy megelőzzük az esetleges baleseteket. Amennyiben veszély áll fenn, megvizsgáljuk milyen intézkedésekre van szükség”

– hangsúlyozta Dușa.

A Maros völgyén nagyobb esőzések, de hóolvadás esetén is, szinte évente történik kőomlás, ilyenkor általában félsávos útlezárást rendeltnek el, amíg felszabadítják az úttestet, eltakarítják a fa- és szikladarabokat.