Listeria baktériummal fertőzött terméket vonnak be a Carrefourból

Szász Cs. Emese 2019. január 24., 16:23

Listeria baktériummal fertőzött füstölt lazacot von vissza forgalomból az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság. A fertőzött termék a Carrefour üzletlánc polcain található meg, ahonnan amúgy legutóbb októberben vontak vissza terméket ugyancsak Listeria baktérium fertőzése miatt.

A megvásárolt lazac árát visszafizetik az áruházban, akkor is, ha nincs meg a vásárlást igazoló nyugta Fotó: Negro2000.ro

A Listeria monocytogenes baktériummal fertőzött termék a Negro 2000 Kft. 140 grammos kiszerelésű füstölt lacafiléje, amelyet a Carrefour áruházlánc üzleteiben lehet megtalálni, és amelyeket csütörtökön vonnak be a polcokról.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság Mediafax által ismertetett közleménye azt ajánlja, hogy akik vásároltak a Negro 2000 kft. termékének 51 C / DLC 04.02.2019 – Cod EAN: 5941330014327 kódokkal jelölt szállítmányából,

ne fogyasszák el, hanem semmisítsék meg, vagy vigyék vissza abba a Carrefour üzletbe, amelyből vásárolták, mert a bolt megtéríti a termék árát akkor is, ha a nyugtát a vásárló nem őrizte meg.

A Listeria baktérium okozta liszteriózis tünetei hasonlítanak az influenzáéhoz: láz, izomfájdalom, hányinger, hányás, emésztőrendszeri fájdalmak.  Ha valaki mégis fogyasztott a fent jelzett termékből és belázasodott, jelentkezzen a családorvosnál és jelentse, hogy evett Listeria baktériummal fertőzött eledelt. Legyengült szervezet esetén (csecsemők, várandós nők, idős, főleg beteg emberek, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának.

A liszteriózis súlyos betegség, amelynek lappangási ideje nyolc hét.

Legutóbb múlt év októberében vontak vissza hasonló okok miatt terméket a Carrefour üzletekből, akkor a baktériumot a Carrefour brand alatt forgalmazott 70, 140 és 300 grammos hagymás ikrasaláta és a 250 grammos humusz egyes árutételeiben mutatták ki.

A Carrefour üzletláncnak 347 üzlete van országszerte, Marosvásárhelyen öt működik ezek közül.