Túl nagy vereség, elúszott magyar kéziálmok

Józsa Csongor 2019. január 23., 20:43

Nem volt esélye a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, hogy szoros mérkőzést hozzon össze a norvégokkal. A tizedik helyen zárja a világbajnokságot, így messzire kerül az olimpiai szereplés.

Balogh Zsolt tizenegyet vágott Fotó: MTI/Ilyés Tibor

Szerdán délután Herningben a dán-német közös rendezésű férfi kézilabda világbajnokságon zárult a középdöntő a magyarok számára. Sok veszítenivalója volt a gárdának, az olimpiáról való lemaradás is képben volt

A képlet a II-es csoport negyedik helyének – ami a végelszámolásnál a hetedik pozícióért való párharcot jelenti – csak akkor volt egyértelmű a magyar csapatnak, ha pontot szerez az utolsó középcsoportbeli összecsapásán. Azaz, döntetlent jegyez, vagy nyer Norvégia ellen.

Amennyiben vereséget szenved, akkor legfeljebb négy góllal kaphatott ki a skandinávoktól, míg az ötgólos vereség abban az esetben lehetett jó, ha legalább 25 gólt szerez. 29–24-es norvég sikernél sorsolásra kerülne sor, hogy a magyar-egyiptomi duóból ki végez előbb.

Fotó: MTI/Ilyés Tibor

A vébén a 2-7. helyezett válogatottak olimpiai selejtezőcsoportba jutnak – ezért volt fontos a negyedik hely megkaparintása. Az is biztos volt, hogy Lékaiék nem léphettek előrébb ennél.

A szerda délutáni mérkőzés első része teljesen kiegyensúlyozott csatát hozott, fej-fej mellett haladt a két fél. A sokkal pontosabb, emberelőnyöket kihasználó norvég játék azt eredményezte, hogy a 14. percben elhúztak (6–9).

Sőt, egy újabb lefutásból már négy volt közte, időt is kért a kapitánypáros.

Közeledni a piros-fehér-zöldek nem tudtak, a 22. percben ötgólos volt a különbség (9–14), ami már azt jelentette, hogy a virtuális tabellán Egyiptom megelőzte a magyarokat.

Sem a védelem hatékonysága, sem pedig a támadójáték pontossága nem volt a tornán megszokott. Egyedül Balogh játékát lehetett kiemelni, aki egymás után gyártotta a gólokat, a szünetig hatszor köszönt be, az eredményjelzőn pedig 13–16 állt.

A második játékrészben sem tudott újítani a magyar nemzeti együttes, amíg alaposan megizzadtak egy gólért, addig az ellenfél könnyedén vette be a kaput. Gyorsan jött az időkérés, hiszen a 34. percben 14–20 volt az állás.

Fotó: MTI/Ilyés Tibor

Újítani képtelen volt az együttes, távolodott a helyosztó, miután a norvégok még rápakoltak az előnyre, nyolccal vezettek a 38. minutumban (15–23).

Teljes volt az összeomlás, a 42. percben jött az utolsó időkérés is, tíz volt a különbség (16–26).

A norvégok nem adták lentebb, végig szaladtak, lőtték a találatokat. A végjátékban mindent egy lapra feltéve, hét a hat ellen támadott Magyarország – ekkor már látható volt, hogy egy ötgólos vereség is a cél elérését jelentette.

Három és fél perc volt hátra, hét gól volt a különbség (25–32). Ennél szorosabb már nem lett.

Nem jut be a legjobb nyolc közé a világbajnokságon a magyar válogatott, a tizedik lett, így nagyon kevés esélye maradt, hogy kijusson a soron következő ötkarikás játékokra.

Férfi kézilabda világbajnokság, középdöntő, II-es csoport, 3. mérkőzés:

Magyarország–Norvégia 26–35 (13–16)
A magyarok gólszerzői: Balogh Zsolt 11, Lékai Máté 5, Bánhidi Bence, Bodó Richárd 4-4, Bóka Bendegúz, Nagy László 1-1.