Taxi helyett rendőrautót kért a házhoz

Bíró Blanka 2019. január 23., 12:46

Több mint hétezer riasztás futott be a 112-es egységes segélyhívó számra tavaly Kovászna megyében. Egy férfi például taxi helyett rendőröket hívott magához, mert utóbbiak gyorsabbak, és velük hamarabb célba érhet. A rendőrök vették a poént, és kimentek, a vége viszont egyáltalán nem volt vicces.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

A segélykérők általában valamilyen bűntény miatt telefonáltak az egységes hívószámra, lopást, bántalmazást jelentettek be, de anyagi kárral járó közúti baleset esetén is hívták az 112-t. Ez utóbbi esetben az ügyfélszolgálatos arról tájékoztatott, hogy vannak törvényes lehetőségek a megegyezésre, és nem kell minden esetben riasztani a rendőrséget.

A szóvivő ugyanakkor a szokatlan hívásokból is szemlézett. Egy férfi azért kért segítséget a 112-n, mert fiatalok hógolyóval dobálták. Egy másik betelefonáló úgy ítélte meg, hogy egy siklóernyős veszélyben van, mert túl magasan száll, ezért kérte, hogy a rendőrök avatkozzanak be, és mentsék meg. Szintén

egy férfi tavaly azért hívta a rendőröket, mert sürgősen el kellett érnie valahová, és úgy gondolta, a rendőrség gyorsabban kiér, mint a taxi.

A rendőrök meg is érkeztek, ám nem biztosítottak számára fuvart, hanem megbírságolták, amiért indokolatlanul hívta a segélykérő számot.

Nicoleta Tolvaj-Marin rámutatott, aki megalapozatlanul hívja a 112-es sürgősségi számot, 500 és 1000 lej közötti bírságot kockáztat, ugyanakkor mérlegelni kell, hogy miközben feleslegesen fenntartják a diszpécsert, valakinek valós probléma miatt lehet szüksége segítségre.