Tenni kell az influenzajárvány megelőzéséért

Antal Erika , Molnár Rajmond 2019. január 23., 15:51

A polgármesteri hivataloknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az iskolákban és óvodákban ne alakuljon ki influenzajárvány – jelentette ki Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.

Rendkívül fontos a rendszeres kézmosás. Képünk illusztráció

Amíg nincs költségvetés, addig nincs is miből gazdálkodni – válaszolta lapunk érdeklődésére Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármester. A kormány ugyanis még nem szavazta meg a 2019-es költségvetést, ezért

az egészségügyi minisztérium nehéz helyzetbe hozta a polgármesteri hivatalokat azzal az utasítással, hogy gondoskodjanak róla, minden tanintézetben legyen fertőtlenítőszer, szappan és papírtörlő.

Ennek ellenére optimista, mert – mint kifejtette – az iskolai menedzserek, az iskolai orvosok jól végzik a dolgukat, és megelőzik azt, hogy bárhol kialakuljon egy fertőző góc. Ehhez egyrészt az szükséges, hogy a gyaníthatóan influenzavírussal fertőzött kiskorút azonnal hazaküldjék, illetve ugyanilyen fontos a rendszeres kézmosás, a papírtörlő használata és a folyamatos fertőtlenítés. 

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője beszámolt arról, hogy a miniszteri rendelet értelmében az utasításokat az általa vezetett igazgatóság is elküldte az oktatási intézményeknek.

Ezek érthető intézkedéseket, pánikra semmi ok, a megelőzést szolgálják, illetve azt, hogy ha valahol mégis felüti a fejét a vírus, megakadályozzuk a szétterjedését, a gócpontok kialakulását

– hangsúlyozta. 

Bár a hatóságok szerint a megbetegedések számának növekedése ellenére nem lehet influenzajárványról beszélni Romániában, már közelít a harminchoz az influenza halálos áldozatainak száma.

Mivel az utóbbi időben lényegesen megnövekedett az akut légúti megbetegedések száma és influenzás estek is megjelentek, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelemét a megelőző jellegű óvintézkedések betartására:

  • amennyiben megjelennek a fertőzésre utaló tünetek – láz, rossz közérzet, köhögés, stb. –, azonnal a háziorvoshoz kell fordulni;
  • lényeges a vitamindús értrend fogyasztása, azaz minél több zöldséget és gyümölcsöt kell belefoglalni a napi étrendbe;
  • fontos az időjárásnak megfelelő réteges öltözködés, izzadás esetén pedig a ruhaváltás;
  • a hidegben nem érdemes sokáig tartózkodni;
  • támogatni kell a környezetünkben egyedül élőket, időseket, krónikus betegeket.