Most épp nem szennyezett, tehát nyugodtan fogyasztható a szejkei forrásvíz

Kovács Eszter 2019. január 23., 10:39

Ismét fogyasztásra alkalmas a szejkei forrás vize. A 13A jelzésű országút melletti forrás a székelyudvarhelyiek és az átutazók körében is népszerű, azonban tavasszal és ősszel a felszíni csapadék kimutathatóan befolyásolja a forrásvíz minőségét.

Egyelőre iható a „szejkevíz”, szennyezés hóolvadáskor és esős időben szokott előfordulni Fotó: Barabás Ákos

Tavaly több ízben is felhívta a lakosság figyelmét Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, hogy a szejkei első forrás vize fogyasztásra alkalmatlan, ennek ellenére sokan visszajártak oda vizet tölteni. Az utóbbi hónapokban azonban többször is bevizsgálták a szejkei kutak vízminőségét – a hivatal előkészülőben lévő projektjéhez szükséges engedélyeztetési folyamat miatt –, és az eredmények jók, közölte kérdésünkre a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A főút melletti forrás vize tehát emberi fogyasztásra alkalmas.

Ezzel szemben tavaly januárban, márciusban és novemberben a Sapientia-egyetem csíkszeredai laboratóriumaiban elvégzett vizsgálatok során a forrásvíz egyszer sem bizonyult ihatónak. A vizsgálatok Máthé István oktató vezetésével zajlottak, a mikrobiológus akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy

a tavaszi hóolvadáskor volt a legszennyezettebb a forrás,

ugyanakkor novemberben, a csapadékosabb időszakban is több mikrobacsoport nagyobb számban jelent meg a borvízben. Egyébként a januári és a márciusi mintavétel során a vízmintákból kimutathatók voltak az ún. coliform baktériumok és a fekális eredetű enterokokkuszok, mely mikrobacsoportok a hatályos törvények szerint nem lehetnek jelen ivóvizekben.

{K1}

Az említett baktériumcsoportok elsősorban gyomor- és bélgyulladást okozhatnak, azonban nagyon legyengült immunrendszerű (általában krónikus betegségben szenvedő) embereknél súlyosabb megbetegedéseket, például húgyúti, légúti, sebfertőzéseket is előidézhetnek. A mikrobiológus konklúziója szerint a csapadék révén felszíni szennyeződésnek van kitéve a forrás vize: „ezt erősíti az a tény is, hogy különböző mintavételi időszakokban a borvíz esetében mérhető úgynevezett fajlagos elektromos vezetőképesség értékei változóak, ami azt jelenti, hogy a víz összes oldott sótartalma ingadozik, feltehetően a felszíni talajvíz behatásának köszönhetően” – áll a beszámolóban.

Jóllehet a főút melletti forrás vize jelenleg fertőzésmentes, a Sapientia laboratóriumában elvégzett vizsgálatok azt igazolják (ezt Máthé István mikrobiológus is hangsúlyozza), hogy

a forrás fertőtlenítésének csak a következő esőig vagy havazásig, illetve hóolvadásig van hatása,

utána újra szennyeződik és emberi fogyasztásra alkalmatlanná válhat a forrásvíz.