Fellebbezett az ügyészség a rendőrverés ügyében

Iszlai Katalin 2019. január 22., 19:00

Megfellebbezte a székelyudvarhelyi ügyészség kedden a székelyudvarhelyi helyi rendőr elleni támadás ügyében hétfőn hozott bírósági döntést, amely alapján a gyanúsítottat hatósági felügyelet alá helyezték. Még nem lehet tudni, mikor tárgyalják újra az ügyet, a döntés azonban ezúttal végleges lesz.

Hétfőn a Székelyudvarhelyi Bíróság épülete előtt tiltakoztak a helyi rendőrök a történtek miatt Fotó: Barabás Ákos

Még nem tudni, mikor tárgyalják újra a 37 éves székelyudvarhelyi P. A. ügyét, akit egy helyi rendőr bántalmazásával gyanúsítanak. Mint korábban beszámoltunk, a székelyudvarhelyi ügyészség hétfőn a székelyudvarhelyi bíróságon kérte a gyanúsított előzetes letartóztatását, az indítványt azonban elutasította az ügyet tárgyaló testület.

{K3}

Az alapfokú döntést kedden megfellebbezte az ügyészség, így a döntés a Hargita Megyei Törvényszék kezébe került.

Utóbbi határozza majd meg az új tárgyalás időpontját, ám ez egyelőre nem történt meg. Annyi azonban biztos, hogy a törvényszék döntése végleges lesz:

ha úgy döntenek, hogy jóváhagyják az ügyészség kérését, akkor a gyanúsított előzetes letartóztatásba kerül, ha pedig elutasítják, akkor az alapfokú döntésnek megfelelően a 60 napos hatósági felügyelet alatt szabadlábon védekezhet.

Ettől eltekintve az eljárást továbbra is a székelyudvarhelyi ügyészség folytatja az ügyben.

{K1}

Az előzményekről

Bántalmaztak, majd hószánokkal üldözőbe vettek vasárnapra virradóan egy székelyudvarhelyi helyi rendőrt a Madarasi Hargitán. Az eset egy szóváltással kezdődött, ezt követően pedig a támadó többször megütötte, majd a földre került rendőrt többször fejbe is rúgta. A további tettlegességtől társai tartották vissza, eközben a helyi rendőr és két társa autóba tudtak ülni és elindultak Székelyudvarhely irányába, útközben mentőt hívva a 112-es sürgősségi segélyhívószámon.

{K2}

A támadó és egy társa azonban hószánokkal követték őket a Madarasi Hargitától egészen Zeteváraljáig, és többször is szándékosan nekihajtották a járművet az autónak. Sőt, a támadónak sikerült is megállásra kényszerítenie az autót, mivel a gépkocsi elakadt egy hórakásban. A rendőrség közleménye szerint a támadó ekkor ismét bántalmazta áldozatát. Az autót aztán sikerült közben kiszabadítani a hó fogságából és elindult tovább, nyomában a hószánnal, amely Zeteváraljáig még többször nekiütközött. A település közelében aztán feladta az üldözést, és ismeretlen helyre távozott. Végül a bántalmazott rendőr és társai útközben találkoztak össze a segélyhívás nyomán riasztott mentővel és a rendőrségi autóval, a bántalmazott rendőrt előbbibe ültették és kórházba vitték, társait pedig tanúként hallgatták ki. A támadó ellen a rendőrség súlyos testi sértés és rongálás gyanújával indított kivizsgálást, és vasárnap este hét órakor elrendelték a 24 órás őrizetbe vételét. A bántalmazott rendőr orrtörést és különböző fejsérüléseket szenvedett.