Medvék hete: tévhitek szétoszlatására is alkalmas

Szász Cs. Emese 2019. január 23., 09:11

A medvékkel kapcsolatos tévhitek szétoszlatása, valamint a helyes információk terjesztése – ez az egyik legfőbb célja a marosvásárhelyi állatkert frissen indított Medvék hete elnevezésű projektjének.

Jó program lehet a gyerekeknek a medvék látogatása Fotó: Haáz Vince

A MedvenapoZoo néven elterjedt medvenap nem újdonság a marosvásárhelyi állatkertben, hiszen évek óta megtartják a február 2-ai Gyertyaszentelő Boldogasszony napján. Az ehhez a naphoz kapcsolódó medvés időjósló hiedelem szerint, ha az állat nem látja meg az árnyékát, már vissza sem megy a barlangba, mert korán kitavaszodik. Ezt a napot a medvéknek szokták szentelni az állatkertben, de

a Medvék hete idei újdonság a létesítményben

– tudtuk meg az állatkert biológusától, Halmágyi Ildikótól. „Most alapvetően iskolai csoportokat szólítunk meg, hogy jöjjenek medvés foglalkozásra, amelyen »rendbe rakjuk a fejekben« a medvékkel kapcsolatos információkat, tévhiteket, tanulunk róluk, majd készítünk valamilyen finomságot az állatkerti medvéknek, és a gondozók segítségével oda is adjuk” – mondta a programról az állatkert biológusa, aki a foglalkozásokat vezeti. Hozzátette, szükség van az ismeretek bővítésére, ugyanis nagyon sok az úgynevezett városi legenda a medvékkel kapcsolatban.

Nyolc medve él jelenleg a marosvásárhelyi állatkertben Fotó: Haáz Vince

„Elég sok tévhit, furcsa információ kering a medvékkel kapcsolatosan. Sokan úgy tudják, hogy halottnak kell tettetni magunkat, ha medvével találkozunk, vagy érdemes fára mászni. Ezeken a foglalkozásokon azonban elhangzik, hogy a megelőzés sokkal fontosabb és hangsúlyosabb kell legyen. Ha pedig tényleg szembe kerülünk egy vadállattal, akkor nem ránézve kell hátrálni, de azért a szemünk sarkából figyeljük, s ha támadásba lendülne a nagyvad, akkor a magzati pozíció, ami beválik” – fejtette ki a gyerekeknek átadott tudnivalókról a biológus.

A vásárhelyi állatkertben jelenleg nyolc medve él,

a legidősebb Kokó, az anyamedve 2003-ban született, annak van négy kölyke, amelyek közül három már felnőtt állat. Van két példány, amely a tordai állatkertből érkezett Marosvásárhelyre. A legkisebb Ursula, amely január 31-én tölti az egy évet, ő az anyjával a régi medvekifutóban van, az újban pedig a másik hat medvét tudják megtekinteni az állatkert látogatói.

Be kell jelentkezni
A marosvásárhelyi állatkert Medvék hete programja leginkább az alsó tagozatosoknak szól. A tevékenységek január 28. és február 8. között zajlanak majd, amelyekre a szervezett csoportoknak 25-éig be kell jelentkezniük a 0746-799 057-es telefonszámon.