Új hulladéktárolók kísérleti jelleggel

Kovács Attila 2019. január 22., 15:21

Fémből készült, zárható ajtóval ellátott, moduláris hulladékgyűjtő konténereket helyeztek ki Csíkszeredában, egyelőre kísérleti jelleggel.

Zárt rendszert alkotó konténerek, több típusú hulladék számára Fotó: Gábos Albin

A tetszés szerint bővíthető, moduláris rendszert alkotó konténerek első ránézésre inkább szekrényekre emlékeztetnek, zárható ajtóval rendelkeznek, amelyek felső részén egy bedobónyílás van, kisebb gyermekek számára nehezen elérhető magasságban.

Masszív szerkezetről van szó, amelyeket nem lehet felborítani, a bejutás viszont nem tűnik nehezebbnek, mint például a használt ruhák gyűjtésére kihelyezett konténerek esetében. A Fenyő utca közepén, a Lendület sétánytól nem messze kialakított gyűjtőpontot nyolc ilyen tároló alkotja, ezek közül

négy a háztartási, vegyes hulladék befogadására szolgál, egybe a lebomló hulladékot, egy másikba az üveget, kettőbe pedig a műanyag-, fém-, illetve papírhulladékot lehet bedobni.

Mint Pál Tamás, a hulladékelszállítással megbízott Eco-Csík Kft. igazgatója kérdésünkre elmondta, ez egy zárt rendszer, a bedobott hulladék bent is marad, nem hozzáférhető. A szelektív gyűjtés rendszere a korábban megszokotthoz képest úgy változott, hogy a műanyag-, papír-, és fémhulladékot ugyanabba a tárolóba lehet tenni, csak az üveget kell másik konténerbe dobni – tudtuk meg az igazgatótól, aki hozzátette, ugyanezt a rendszert vezetik be a már városszerte meglévő, harang alakú tárolók esetében is, amelyekre új feliratokat helyeznek el.

Fotó: Gábos Albin

Pál Tamás szerint erre főként a félreértések elkerülése miatt volt szükség, mert sokan kifogásolták, hogy miért gyűjtsék külön a hulladékot, ha úgy is egyszerre szállítják el. ,

Mi próbáltuk magyarázni, hogy ezt utólag válogatni kell, és ha nem is lehetett, úgy is beledobtak más hulladékot is, Így egy kissé hatékonyabb, olcsóbb lesz a szállítás

– magyarázta. A kísérleti helyszínen napi ellenőrzéssel azt mérik fel, hogy az új rendszer hogyan illik a környezetbe, mennyire lesz szemetes a környéke, illetve, hogy eléggé tartós-e. Az igazgató azt is közölte, az új rendszer számításaik szerint költséghatékonyabb, ugyanakkor több, kisebb részben is elhelyezhető, de hogy miként válik be, az az elkövetkezőkben derül ki.

Ha igény van rá, elképzelhető, hogy ez a fejlesztés folytatódhat a városban, de a hulladékgyűjtés is helyszínfüggő, az is számít, hogy lehet megközelíteni autóval egy gyűjtőpontot – hívta fel a figyelmet Pál Tamás.