Iskolakezdés óta egyre több szülő kérvényezi gyerekének az egészségügyi-szociális ösztöndíjat

Simon Virág 2019. január 22., 12:55

Jóváhagyták az első igénylőknek az egészségügyi-szociális ösztöndíjat Marosvásárhelyen. A tervek szerint a város idei költségvetésébe is belefoglalják a beteg vagy árva gyermek támogatására létrehozott ösztöndíj biztosításához szükséges pénzkeretet.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Még az előző tanévben, a tanulmányi ösztöndíjakkal egyidőben a marosvásárhelyi önkormányzat létrehozta az egészségügyi-szociális ösztöndíjakat. Bakó Szabolcs és Kovács Lajos RMDSZ-es képviselők kezdeményezték ezt a támogatási formát, amelyet azok a gyerekek igényelhetnek, akik krónikus betegek, balesetet szenvedtek vagy árvák.

A határozatot a 2018–2019-es tanévtől léptették érvénybe, s eddig szeptemberben 17, októberben már 56, novemberben 114, decemberben 120 gyerek részesült a havi 250 lej értékű ösztöndíjban. A négy hónap alatt 76 750 lejt fizetett ki a város az egészségügyi-szociális ösztöndíjakra.

A kezdeményezők – egyeztetve a városháza szociális osztályával – várhatóan azt kérik majd, hogy havonta 300 diáknak megfelelő összeget hagyjanak jóvá, hiszen lehetséges, hogy az eddigi számok nőni fognak. Ez azt jelenti, hogy a város költségvetéséből erre a célra összesen 900 ezer lejt kell elkülöníteni. Ugyanakkor vizsgálják annak a lehetőségét, hogy 250 lejről 300 lejre emeljék az ösztöndíj értékét, amennyiben ezt a város idei költségvetése ezt lehetővé teszi.

Mint Kristóf Emesétől, a marosvásárhelyi városháza szakigazgatóságának munkatársától megtudtuk, iskolakezdés óta egyre több szülő kérvényezi az ösztöndíjat. A legtöbb kérés beteg gyermekek szüleitől érkezett. A szakember kiemelte, hogy azok a krónikus betegségben szenvedő vagy balesetet szenvedett gyermekek jogosultak erre az ösztöndíjra, akik marosvásárhelyiek és rendelkeznek a rokkantsági besorolással. Kérdésünkre, hogy milyen krónikus betegek kérték ezt a támogatást, Kristóf Emese elmondta, hogy például cukorbetegek, veseelégetlenségben szenvedők, epilepsziások, asztmások, illetve olyanok is, akik egy baleset miatt maradandó károsodást szenvedtek, s rendelkeznek a rokkantsági igazolvánnyal.  A kéréseket folyamatosan fogadják, a szükséges iratok jegyzéke a városháza honlapján tanulmányozható.