Kutyák és gazdáik száguldoztak a Délhegy alatt

Gergely Imre 2019. január 22., 11:47

Népes mezőny, huszonöt fogat állt rajthoz az elmúlt hét végén ötödik alkalommal megrendezett gyergyócsomafalvi kutyaszánversenyen. A Délhegy Kupán ideális körülmények fogadták a hajtókat és kutyákat, volt hó bőven.

Kutya és hajtó egyaránt jól érezhette magát a gyergyócsomafalvi hóban Fotó: Farkas Loránd

A hosszabb, 6 kilométeres pálya szinte fele folyamatos emelkedőt jelentett, de voltak benne enyhébb pihentetők is, hogy ne legyen túl megerőltető a próbatétel. Aki nekivágott a távnak, az elégedett lehetett, alaposan próbára tette a hajtót és a négylábúakat is a viadal.

A rövidebb, 3 kilométeres pályát a kétkutyás fogatoknak alakították ki, arányaiban a hosszabb távhoz hasonló nehézséggel. A versenyen kettes, négyes, hatos és nyolcas fogatok indultak, látványelemként tizenkettes fogatot is láthatott a közönség.

Fotó: Farkas Loránd

Ahol családi sport a kutyaszánozás

A főszervező Baróti család három tagja versenyzőként is részese volt a viadalnak. Kutyáik száma szaporodik, így egyre nagyobb kategóriákban is elindulnak. Az apa, Baróti Botond már 2018-ban is nyolcas fogattal indult, most már fia, Nándor is fellépett a nyolcas kategóriába (tavaly négyessel indult), és Rebeka hatkutyás kategóriában versenyzett idén.

Egy 14 éves juniornak kicsit még meredek, de képes rá, meg tudja csinálni

– szögezte le az édesapa. Egyébként Barótiéknál nem apáról fiúra öröklődik ez a sportág, hanem fordítva. Nándor ötödik éve versenyez, Rebeka, a mezőny legfiatalabb versenyzője most 14 éves, ez a negyedik szezonja. Az édesapa, Botond tavaly versenyzett először.

Fotó: Farkas Loránd

A királykategóriában, azaz a nyolcas fogatokat hajtók versenyében ezúttal is a Beszterce-Naszód megyei Óradnán szolgáló Kiss Attila plébános nyert, aki már világbajnokságon is állt a dobogó tetején. Mellette a Baróti család két férfitagja szerzett dobogós helyet: a második Botond, a harmadik Nándor lett.

Itthon egyelőre még csak hobbi

„A verseny hivatalosan is jegyezhető lenne, de mivel nemrég lett hivatalos sportág az országban, és még csak egy, a besztercei klub van bejegyezve, így ez még várat magára.

Több sportklub bejegyzése van még az elfogadási fázisban. Úgy gondolom, egy-két év még kell ahhoz, hogy országos bajnokságot lehessen szervezni.

Előny, hogy nálunk a természeti adottságok lehetőséget adnak az edzőkocsis és havas versenyek megszervezésére is. Jobbak a feltételek, mint például Magyarországon, ahol mindig baj van a havas versenyekkel” – mondta Baróti Botond.

Fotó: Farkas Loránd

Hozzátette, a magyarországi klubok által szervezett futamoknak akár Csomafalva is helyet adhatna, de ők inkább Ausztriát választják helyszínül. Érthető, oda lényegesen könnyebb eljutni Budapestről.

Az esemény érdekessége volt, hogy a Moldovai Köztársaságból érkezett két versenyző síléceken állt rajthoz, azaz a skijoring versenyszámban indult; az első helyet Alexandr Bannicov szerezte meg.

A Délhegy Kupa győztesei

A1 kategória (8 kutyás szibériai husky fogat): Kiss Attila (Óradna).
B1 (6 kutyás szibériai husky fogat): Baróti Rebeka (Gyergyócsomafalva).
C1 (4 kutyás szibériai husky fogat): Achim Alexandru (Zalatna).
C2 (4 kutyás fogat, alaszkai malamut, grönlandi kutya, szamojéd): Constantin Grosu (Balánbánya).
D1 (2 kutyás szibériai husky fogat): Both Sebestyén (Csíkszentmárton).
D2 (2 kutyás, alaszkai malamut/grönlandi kutya/szamojéd fogat): Bogdan Voicu (Kolozsvár).