Hatósági felügyelet alatt a rendőrverő

Székelyhon 2019. január 21., 20:44

Hazasétálhatott hétfőn este a székelyudvarhelyi bíróságról az a férfi, akit egy helyi rendőr bántalmazásával gyanúsítanak. A bíróság több órás tárgyalás után elutasította az ügyészség letartóztatási indítványát, helyette 60 napos hatósági felügyeletet rendelt el.

Fotó: Barabás Ákos

Nagyon örül, hogy a helyi rendőrök ennyire összefogtak a fia ügyében – ezt a bántalmazott rendőr édesapja nyilatkozta portálunknak a tiltakozás alatt. György Géza érdeklődésünkre elmondta,

a fia fején több zúzódás van, az orra eltört, de a körülményekhez képest jól van.

{K2}

„Egyik áldozat után következik a másik, ha nem történik semmi. Nem a sötét középkorban élünk, hogy a kard, meg az ököl hozza a szabályokat. Ahogy én be kell tartsam a szabályokat, úgy más is” – fogalmazott. György Géza úgy érzi, hogy csak egy hajszálon múlott a fia élete, hiszen a Madarasi Hargitáról Zetevárljáig üldözte őket a támadó többször is veszélybe sodorva. „Hátulról és oldalról is nekimentek az autónak a támadók” – tette hozzá.

{K1}

„Teljes mellszélességgel kiállunk a Hargitán megvert kollégánk és a családja mellett.

Nem megengedett, hogy egy jogállamban így elbánjanak egy hivatását végző személlyel. Ilyen nincs, hogy ő a szabadidejében is kell rettegjen, amiért munkája során elvégzi a rábízott feladatot. Ha esetleg valaki túlkapást gyanít, azt törvényes módon kell számonkérni”

– magyarázta a hétfői demonstráció lényegét Katona Lóránt, a Székelyudvarhelyi helyi Rendőrség helyettes vezetője.

Fotó: Barabás Ákos

Mint mondta, ezenkívül elvárják, hogy a bíróság megfelelő szigorral alkalmazza a törvényeket, hiszen maholnap egy ügyész, egy bíró vagy bárki más is hasonló sorsra juthat. Kijelentette, elfogadhatatlan ez a „barbár megoldás,” amellyel az agresszor lépett fel kollégájukkal szemben. „Még volt rá példa, hogy helyi rendőrt bántalmaztak és arra sem az utcán kerestünk megoldást, hanem a törvényszéken” – szögezte le.

Amint arról beszámoltunk, vasárnapra virradóan a Madarasi Hargitán megvertek egy rendőrt. A hazaúton az üldözésére indult bántalmazó többször is belehajtott a rendőrt szállító gépkocsiba. Az agresszort később az állami rendőrség előállította, majd őrizetbe vette.

Fotó: Barabás Ákos

A székelyudvarhelyi ügyészség hétfőn a székelyudvarhelyi bíróságon kérte a gyanúsított előzetes letartóztatását, az indítványt azonban elutasította az ügyet tárgyaló testület.

A bíróság jóval enyhébb szankciót rendelt el:

hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezte a 37 éves P. A.-t.

Az ügyészség 48 órán belül fellebbezhet az alapfokú döntés ellene a csíkszeredai törvényszéken. A fellebbezésről kedden dönthet az ügyészség.

Fotó: Barabás Ákos