Wass Albert nagybátyjának sírjától a Kilimandzsáróig – dokumentum-sorozat hungarikumokkal

Székelyhon 2019. január 22., 19:20

Afrikában élő magyarokat, magyar, sőt erdélyi vonatkozásokat mutat be nyolc részben, hétről hétre a TV2, Hungarikumokkal a világ körül című műsorának második szezonja. A Kurucz Dániel és Szász Kamilla szereplésével készült dokumentum-sorozat 14 ezer kilométer megtétele közben készült Afrika déli részén.

Kopjafa-állítás Wass Albert édesapjának sírjánál, aki a búr-háborúban vesztette életét Fotó: Hungarikumokkal a világ körül/Facebook

Tudta, hogy Wass Albert nagybátyja a búr-háborúban esett el, és Dél-Afrikában van eltemetve? Hát azt, hogy magyar származású gyémántkereskedő, borász, geológus tevékenykedik Afrikában? És azt, hogy Namíbiában lehet az egyik legjobb almáspitét enni?

Videó: Hungarikumokkal a világ körül

Többek között ilyen és ehhez hasonló, nyilvánvaló vagy éppen teljesen új érdekességeket mutat be a produkció youtube-csatornáján is nézhető sorozat, amely

hétről-hétre kalauzolja el a nézőt Afrika déli országaiba.

Johannesburg, a Dél-afrikai köztársaság legnagyobb városa madártávlatból Fotó: Hungarikumokkal a világ körül/Facebook

„Tudtuk, hogy tél lesz, hiszen a déli féltekén ugye épp fordítva van, mint itthon, de azért a Kalahári sivatagban nem számítottunk 0 fokra. Vagy a Namíb-sivatagban esőre” – mondta el az Origónak adott élménybeszámolójában Szász Kamilla műsorvezető.

A dél-afrikai magyarok felkészítettek minket arra, hogy Afrika nem olyan, mint az Oroszlánkirályban, de azt hittük túloznak. Hogy mennyire? Leszámítva egy-egy páviáncsapatot és zsiráfot, Dél-Afrikában nem is láttunk állatot”

– ezt már Kurucz Dániel mondta a portálnak.

Fotó: Hungarikumokkal a világ körül/Facebook

A fiatalok a nyáron (a déli féltekén épp tél volt) forgatott sorozatukban a saját határaikat is feszegetik: hegyet másznak, vagy éppen búvárruhában, egy vasketrec védelmében merülnek le az óceánba a cápák közé, tapasztalataikat pedig a helyszínen forgatott, valamint a műsorhoz utólag stúdióban felvett videókban osztják meg.

Videó: Hungarikumokkal a világ körül

A számos helyi jellegzetességen túl a műsor készítői a magyar kötődésekre is nagy hangsúlyt fektetnek, így számos, Afrikába emigrált magyart keresnek fel a készítők, így a Dél-afrikai Köztársaságban élő családfa-kutatót, gyémántkereskedőt, borászt állítanak a kameráik elé, hogy beszéljenek arról, hogyan kerültek az úgynevezett fekete kontinensre, és milyen szálon kötődnek szülőföldjükhöz.

Fotó: Hungarikumokkal a világ körül/Facebook

Visszatérő elem az 1956-os forradalom és szabadságharc felemlegetése, hiszen sokan akkor hagyták el szülőhazájukat és telepedtek le Afrika különböző szegleteiben, ahol már az adott közösség részévé váltak, de azért őrzik magyar identitásukat.

Videó: Hungarikumokkal a világ körül

A könnyed hangvételű, ugyanakkor kalandos dokusorozat január 5-étől, szombatonként nézhető a TV2 csatornán, de a részek a műsor youtube-csatornáján is visszanézhetőek, a részletekért, kulisszatitkokért és adalék-információkért pedig a produkció Facebook-oldalát érdemes bekövetni.

Videó: Hungarikumokkal a világ körül