Előléptették a magyarellenes fogyasztóvédőt

Bíró Blanka 2019. január 21., 09:19

Habár a háromszéki politikusok korábban többször kérték Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal korábbi vezetőjének lemondását, lemondatását, buktatás helyett előléptették a magyarellenes fogyasztóvédőt. 

Előléptették Mircea Diacont. Archív Fotó: Nagy D. István

A brassói regionális fogyasztóvédelmi főfelügyelőség élére nevezték ki a „székely ízek” kapcsán elhíresült Mircea Diacont. Az országos hatóság hivatalos honlapján már ő szerepel a brassói székhelyű, hat megyét felügyelő főfelügyelőség vezetőjeként, zárójelben annyit jegyeznek meg, hogy „előléptetve”. A regionális főfelügyelő tisztségét eddig betöltő Claudiu Sorin Susanu pedig a Temesvár székhelyű nyugati regionális főfelügyelőséget vezeti, az ő neve mellett az „áthelyezve” megjegyzés szerepel.

Sajtóhírek szerint Susanut azért helyezték át, mert összekülönbözött a Szociáldemokrata Párt Brassó megyei elnökével, ezért a kormánypárt ki is zárta soraiból. Az ő helyét tölti be az eddig a Kovászna megyei felügyelőséget vezető Diacon, akinek több alkalommal kérték lemondását, mert túllépte a hatáskörét, ittasan kocsmai verekedésbe keveredett, gépkocsibalesetet okozott.

Tavaly márciusban Benkő Erika és Kulcsár-Terza József levélben fordultak Románia miniszterelnökéhez, hogy Diacont mentse fel a tisztségéből.

A beadványra nem kaptak választ, aztán a nyár folyamán a fogyasztóvédő újabb kilengéssel hívta fel magára a figyelmet: alkohol befolyása alatt vezette gépkocsiját, és közúti balesetet okozott. Ennek az ügynek a kivizsgálása még folyamatban van. Akkor Kulcsár-Terza hivatalos beadványban szólította fel, hogy mondjon le a tisztségéről, mert „viselkedésével és a hatályos közlekedési törvények tudatos áthágásával erkölcsileg méltatlanná vált egy fontos állami hivatal vezetésére”. A háromszéki politikusok több epizódot is felidéztek a fogyasztóvédő múltjából, felhívták a figyelmet viselt dolgaira. Többek között arra, hogy távoznia kellett a rendőrség kötelékéből, mert egy előzetes letartóztatásban lévő nő feljelentette nemi erőszak kísérletéért. A polgárőrségnél is felfüggesztették, mert erőszakosan viselkedett, és többször volt ittas.

A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal élén több alkalommal tanújelét adta magyarellenességének,

„belekötött” a székely ízek címkébe, kocsmai verekedésbe keveredett. A politikusok kifejtették, hogy a felügyelő arrogáns viselkedése, visszaélései miatt az egész hivatalnak rossz hírneve van, gúny tárgyává vált.