Világunk megmaradása a keresztény családoktól függ

Molnár Melinda 2019. január 20., 16:09

Az elmúlt hét estéin a keresztények egységéért végzett istentiszteleteken a székelyudvarhelyi-belvárosi hívek a teremtő Istentől lakhelyül kapott szülőföldért, annak szeretetéért és az érte szüntelenül vállalandó felelősségért is imádkoztak. 

Az egység hetének gyülekezeti közössége hisz az imádság erejében Fotó: Barabás Ákos

Az imazarádoklatot nyitó és záró vasárnapján a katolikus, református és unitárius templomokban saját lelkipásztoraikkal hangolódtak, illetve zárták az egyetemes imahét eseménysorozatát a székelyudvarhelyi belvárosi egyházközségek.

Hétköznapokon más-más templomban találkoztak,

és a különböző felekezetű lelkipásztoroktól egy-egy olyan elmélkedést hallgattak meg, amelyből kiviláglott: lakóhelyünket Isten adta számunkra, aki a szívünket is megtöltötte a szülőföld iránti szeretettel, a hazaszeretettel. Az unitárius templomban Mátyás Károly főesperes-plébános az édesanyák hitének erejéről beszélt szombaton.

Asszony, nagy a te hited (Mt 15, 28)

„A kánaánita asszony esete arra figyelmeztet, hogy nem a test és vér, hanem a hit nyitja meg mindenki előtt az üdvösség kapuját. A kánaánita asszony beteg leánya iránti szeretete és a Jézusba vetett hite erősebbnek bizonyult érzelmeinél. Jézus szándéka pedig lehet, hogy az asszony hitének próbára tevése volt, illetve az, hogy környezete előtt kiemelje a hit jelentőségét. Jézust annyira megnyerte a pogány asszony válasza és hite, hogy kérésének rögtön eleget tett. Mi hogy állunk a hit dolgában? Milyen a mi hitünk? Tudunk-e ennyire bízni mennyei Atyánkban?” – világított rá Mátyás Károly főesperes-plébános az idei utolsó közös imaesten, majd a kérőima végzésének állhatatosságára mondott példákat.

Fotó: Barabás Ákos

A jelenlévők hallhatták azt is, hogy

a mindenkori édesanyákra apostoli munkát bíz a Teremtő, missziós területük a család.

Erről Mindszenty bíboros így írt: „A gyermek a hitet az anyatejjel kell hogy magába szívja. Az anyák könnyeitől még az Isten szíve is megszakad.” Volt idő, amikor a hitet nem adták fel aprópénzért. „A keresztény anyák ma is megmenthetik – másképp fogalmazva csakis a keresztény anyák menthetik meg – a világot, ha gyermekeiket keresztény módra nevelik. A világ megmaradása a keresztény családoktól függ; megtérése a keresztény családokon múlik, családjainkból kell elindulnia” – zárta az elmélkedést a szónok.

Fotó: Barabás Ákos

A különböző felekezetű gyülekezetek vasárnap saját templomukban a magyar nyelvterületen lakó testvéreink szándékához kapcsolódva az üldözött keresztényekért imádkoztak.

A keresztények egységéért végzendő imahét idei témáit az indonéz keresztények állították össze.

1. nap: „Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak!” (Ám 5, 24)
2. nap: „Ellenben ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem, minden további szó a gonosztól van.” (Mt 5, 37)
3. nap: „Kegyelmes és irgalmas az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy.” (Zsolt 145, 8)
4. nap: „… érjétek be azzal, amitek van…” (Zsid 13, 5)
5. nap: Azért küldött el, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek (Lk 4, 18)
6. nap: „Seregek Ura a neve!” (Jer 10, 16)
7. nap: „Asszony, nagy a te hited…” (Mt 15, 28)
8. nap: „Világosságom és segítségem az Úr…” (Zsolt 27, 1)