Átadták az idei Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjakat

Kovács Eszter 2019. január 20., 13:44

Értékteremtő munkájáért az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének, Makkai-Ilkei Ildikó bencédi lelkésznek és post-mortem Páll Lajos költő-képzőművésznek adományoztak Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjat a Magyar Kultúra Napja alkalmából. 

Páll Lajos nevében fia vette át a díjat Bíró Barna Botondtól Fotó: Barabás Ákos

Másfél évtizede tüntetik ki az értékteremtés és értékmentés, a magyar kultúra ápolása és művelése terén kiemelkedő tevékenységet végzőket Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjjal. A Magyar Kultúra Napja alkalmából Székelyudvarhelyen tartott rendezvénysorozat nyitányaként adták át szombaton este az említett elismeréseket. Szőcs Endre, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület ügyvezetője elmondta: 15 évvel ezelőtt az egyesület alapítói azzal a szándékkal hozták létre a díjat, hogy

azokat a „kis, szürke, háttérben tevékenykedő személyeket” ismerjék el vele, akik „egy-egy eldugott kis faluban, egy régióban értékteremtő kulturális tevékenységet folytatnak”.

„Vajon az ilyen embereket számon tartja-e valaki, vajon figyel-e rájuk valaki, több éves, több évtizedes munkájukat értékelik-e. Úgy láttuk, hogy nem. Ennek az igénye fogalmazódott meg bennünk, ezért döntöttünk úgy ezelőtt 15 esztendővel, hogy szükség van egy ilyen díjra, amelyet olyanok ítélnek oda, akik itt helyben élnek” – fogalmazott Szőcs Endre.

Az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének tagjai: a kézművesség mesterei több száz gyermeknek adták át a népi mesterségek szeretetét Fotó: Barabás Ákos

Hozzátette, a díjak az újabb lendületvételt, a kitartást, a hitet erősítik meg a díjazottakban, hogy azt,

amit a közösségükért tesznek, jól teszik, és hogy a közösség is értékeli ezt.

A székelyudvarhelyi Művelődési Házban tartott gálán Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere, valamint Bíró Csaba, Székelyudvarhely polgármesterének kabinetvezetője nyújtotta át az elismeréseket. Az Udvarhelyszék Kultúrájáét-díj Siklódi Zsolt néhai szovátai képzőművész, illetve Nagy Gábor székelyudvarhelyi ékszerész munkája. 

Az abásfalvi zenészek koncertjével zárult a gála Fotó: Barabás Ákos

A gálaest az Udvarhelyszéki Népdalkórus énekeseinek fellépésével, valamint az Abásfalvi Egyesített Népi Zenekar műsorával zárult.