Azonosították a sértő feliratokat festő marosvásárhelyit

Simon Virág 2019. január 19., 15:17

Előzetes letartoztatásba helyezték azt a 23 éves személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy sértő feliratot festett a marosvásárhelyi Avram Iancu emlékházára.

Már aznap törölték a románokat sértő feliratot Fotó: Marius Pascan/Facebook

A marosvásárhelyi Avram Iancu emlékházra csütörtökre virradóra festettek Avram Iancut és az 1784-es erdélyi parasztfelkelés vezetőit, Horeát, Closcat és Crisant sértő feliratot fekete festékkel.

Az emlékházra azt is ráfestették: Éljen Magyarország.

Az üzenetek megjelenését az Avram Iancu Egyesület képviselője jelentette a rendőrségen.

A kivizsgálás során kiderült, hogy nemcsak az emlékházra, hanem a pár méterrel tovább levő házra is ugyanazt a feliratot festették. A helyszínelés után az emlékházról eltüntették a sértő szöveget.

A rendőrség pénteken letartóztatott egy 23 éves marosvásárhelyi fiatalt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő festette a falra a sértő feliratokat.

A rongálással gyanúsított fiatalt 24 órára előzetes letartoztatásba helyezték, az ügyet a továbbiakban a marosvásárhelyi ügyészség vizsgálja.

Magyarokat sértő feliratok is voltak 

Marosvásárhelyen több esetben jelentek meg magyarokat sértő feliratok is, legutóbb decemberben a Szabadság utcában valaki piros festékkel a Muie unguri!!! szöveget írta egy kerítésre – ezt több mint tíz napig nem távolították el. A városháza képviselői akkor azt állították, hogy a városban levő fővárosi futballhuligánok festették össze a kerítést. A feliratot az ügy nyilvánosságra hozatala után törölték, eljárás senki ellen nem indult.