Tervezés előtt a segesvári várfal felújítása

Antal Erika 2019. január 19., 14:15

Ha nem fognak hozzá hamarosan a felújításhoz, félő, hogy újabb rész leomlik a várfalból Segesváron. Többször kérés után az országos műemlékvédelmi hivatal egy nemzetközi pályázatot írt ki a teljes várfal, valamint a bástyák restaurálásának tervére. 

Restaurálás előtt a segesvári várfal és a bástyák Fotó: Antal Erika

Tizenöt évvel ezelőtt nagyon veszélyes állapotba került a segesvári várfal, majd egy évvel ezelőtt egy hatméteres darab le is omlott belőle. Most újabb omlástól tartanak. Annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatal jelezte a problémát az országos műemlékvédelmi hivatalnak, választ eddig nem kaptak – mondta érdeklődésünkre Tóth Tivadar, a város alpolgármestere. Az elöljárótól megtudtuk, 2017-ben egy előtanulmányt készíttettek a szükséges munkálatokról, annak költségvetéséről, a városi önkormányzat pedig megszavazta a megjelölt összegnek az évi büdzsébe való belefoglalását, ám a műemlékvédelmi szakemberek nem adták meg a szükséges jóváhagyást a munkálatok elkezdéséhez.

Tavaly hat méternyi szakasz leomlott a várfalból, de akkor se reagáltak a figyelmeztetésünkre

– avatott be. Mostanra viszont sikerült felkelteni az érdeklődését az országos hivatalnak, amely egy nemzetközi pályázatot írt ki a teljes várfal, valamint a bástyák restaurálásának tervére. A falak mellett a Mészárosok-, a Vargák-, a Szabók-, az Ónművesek-, a Kovácsok-, a Csizmadiák Bástyája, valamint az Óratorony is javításra szorul. A tervek és előtanulmányok értéke hozzávetőlegesen 562 127 lej lesz, hozzáadottérték-adó (HÉA) nélkül. 

A város évről évre növekvő látogatottsága is megköveteli, hogy végre hozzálássanak a történelmi rész felújításához – véli az alpolgármester. Tóth Tivadartól megtudtuk, tavaly a múzeumban 153 ezer jegyet adtak el, de a várba látogatók száma ennél jóval több volt. A különböző – Középkori-, Klasszikus zenei-, Dzsessz  – fesztiváloknak is köszönhetően

200-250 ezer turista fordult meg 2018-ban a Kis-Küküllő-menti városban.

Ám ahhoz, hogy ezt a számot növelni lehessen, illetve az idegenforgalomból nagyobb bevételre lehessen szert tenni, tovább kell gondolni, hogy mit nyújt a város most az odalátogatóknak, illetve mi lenne az, ami további lehetőségeket biztosítana számukra. „A váron kívül nincs más lehetősége a turistának, azt megtekinti egy nap alatt és azzal indul is tovább. Legfeljebb egy éjszakát tölt itt” – mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a tervek között egy szórakoztatóközpont, egy aquapark létesítése szerepel, illetve különféle turisztikai útvonalak népszerűsítése. Például a környező szász falvakba szerveznének kisebb-nagyobb utakat Segesvárról, hogy a turisták több időt töltsenek a városban és annak környékén, jobban megismerjék a vidéket. 

Jelenleg Segesvár szállodáiban, panzióiban összesen 784 szoba, 1803 ágy áll a vendégek rendelkezésére.