Taratuhin és Valchar román állampolgár lett

Dobos László 2019. január 18., 22:17

Román állampolgárságot kapott a Csíkszeredai Sportklub két jégkorongozója, a cseh Radim Valchar és az orosz Andrej Taratuhin. A következő idénytől egyik játékos sem számít idegenlégiósnak, és a román válogatottban is szerepelhetnek majd.

Valchar és Taratuhin. A továbbiakban nem számítanak légiósnak Fotó: Halmágyi Zsolt

A román kormány honlapján megjelent közlés szerint a csütörtöki kormányülésen született a döntés, amelynek értelmében Radim Valchar és Andrej Taratuhin megkapja a román állampolgárságot.

A 29 éves Radim Valchar pályafutása során, ifiként az Egyesült Államokban és Kanadában hokizott, majd cseh, szlovák, francia és finn csapatokban folytatta pályafutását.

Fotó: Halmágyi Zsolt

Valchar tagja volt a cseh U18-as és U20-as válogatottnak is. A cseh csatár 2016 óta erősíti a Csíkszeredai Sportklubot.

A 35 éves Andrej Szergejevics Taratuhin három világbajnokságon szerepelt az U18-as és az U20-as orosz válogatottal, felnőttként is behívták az orosz válogatottba, de felnőtt világbajnokságon nem játszott orosz színekben, csak más nemzetközi tornákon.

Fotó: Halmágyi Zsolt

Taratuhin a 2017/2018-as idénytől a Csíkszeredai Sportklub játékosa.

Ha teljesítik a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) követelményeit, akkor mindketten bemutatkozhatnak a román felnőtt jégkorong-válogatottban. Erről az IIHF dönt majd.

Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke elmondta, hogy a Csíkszeredai Sportklub kérte a két játékos honosítását, több mint hat hónappal ezelőtt.

„Az ügy megoldásában segített Tánczos Barna szenátor, és támogatta kérésünket a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) vezetősége is” – mondta el Hodos.