Új vezetőt választott az etédi önkormányzat

Fülöp-Székely Botond 2019. január 18., 21:30

Az etédi önkormányzati képviselők egységes szavazata alapján péntektől az RMDSZ-es Szilveszter Attila vezeti Etéd községet, polgármesteri teendőkkel megbízott alpolgármesterként.

Fotó: Barabás Ákos

A lemondásának tudomásul vételéről szóló határozat elfogadása előtt Nagy Endre megköszönte kollégáinak azt a segítséget, amit az elmúlt nyolc hónap során kapott. Utána Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kapott szót. Kifejtette, noha sajnálja, hogy Nagy Endre lemondott a község vezetéséről, úgy érzi, hogy ebbe a személyes döntésbe nem szólhat bele, kénytelen elfogadni azt. Rámutatott, jó eséllyel a most megválasztott, polgármesteri teendőkkel felruházott alpolgármester fogja vezetni a községet a következő helyhatósági választásokig. Ennek egyik oka, hogy

egyelőre nem lehet időközi választásokat tartani,

mivel Szőcs László korábbi polgármester fellebbezett a mandátumát megszüntető prefektusi határozat ellen, és még nem született döntés az ügyben. Időközi választásokat ugyanakkor törvényesen nem is lehet kiírni a helyhatósági választásokat megelőző egy éveben. Ez a határidő pedig már közel van.

Fotó: Barabás Ákos

Bíró fontosnak tartotta, hogy ne maradjon vezető nélkül a község, hiszen a megkezdett projekteket, beruházásokat folytatni kell, nem állhat meg a fejlődés a térségben. Azt ígérte, hogy a széki RMDSZ, illetve Hargita Megye Tanácsa is támogatni fogja azt a személyt, aki elvállalja a rá váró nehéz feladatot.

Továbbra sem ért egyet

Szőcs László is felszólalt az ülésen, hangsúlyozva, hogy az ő mandátuma alatt is kaptak segítséget a különböző intézményektől és az RMDSZ vezetőségétől is, ami jó dolog, de a problémákat a helyiek maguknak kell megoldják. „Ezt nem szabad elfelejteni” – szögezte le. Kijelentette, örül, hogy ilyen erős és jól együttműködő csapattá kovácsolódott össze a szövetségi listán induló képviselőkből álló önkormányzat. Reményét fejezte ki, hogy ez így is marad. Megjegyezte azt is, hogy mandátumának megszüntetése ellenére szívesen segíti a község vezetőségét. Egyébként továbbra is ő vezeti a helyi RMDSZ-t.

Az ellenem szóló prefektusi rendelet megtámadásával én csak a törvényes lehetőségeimmel éltem. Azért sem akartam ezt visszavonni, mert Románia észre kellene vegye, hogy ez a dolog, amivel engem is kikezdtek, egyszerűen marhaság. Nem szabadna ilyesmikre épüljön egy ország

– fogalmazott Szőcs, akit azért vádoltak meg összeférhetetlenséggel, mert 2014-ig polgármesterként tagja volt édesapja szalmakalap-készítéssel foglalkozó családi vállalkozásának.

Beszéde után az önkormányzat tudomásul vette Nagy Endre lemondását, és megszüntették az alpolgármesteri, illetve a képviselői mandátumát.

Megszavazták Szilvesztert

A képviselőktől csak Szilveszter Attila polgármesteri teendőkkel megbízott alpolgármesterré választására érkezett javaslat. Mivel vállalta a feladatot, urnás szavazást tartottak, és az önkormányzati tagok egyöntetűen támogatták.

Fotó: Barabás Ákos

Bíró Barna Botond gratulált az új vezetőnek, majd megkérte, hogy a képviselőkkel konzultálva állítson össze egy prioritási listát, amelyben szerepel, hogy mekkora anyagi támogatásra van szükség a különböző idén befejezendő projektek pontra tételéhez.

Szilveszter Attila a Székelyhonnak kijelentette, még nem tudja, hogy pontosan milyen megoldandó problémák várnak rá a hivatalban, de azt megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz a közösségért.

Kitartásra, odaadásra, nyíltságra, összetartásra és sok türelemre lesz szükség a munkám során – fogalmazott Szilveszter Attila Fotó: Barabás Ákos

Ezt nem lehet az iskolában megtanulni, ezért is nehéz a feladat. Tudom, hogy a vállalásom sok áldozattal jár majd, de nem érzem úgy, hogy ne lehetne megoldani a problémákat

– nyilatkozta. Kiemelte, az már most világos, hogy jelentős gondokat okoz a polgármesteri hivatalnál tapasztalható munkaerőhiány, amit mielőbb orvosolni kell. Ebből fakadóan ugyanakkor a munkamorál is le van romolva, hiszen rengeteg feladatot kell ellásson mindenki.

„Kitartásra, odaadásra, nyíltságra, összetartásra és sok türelemre lesz szükség a munkám során” – mondta. Hozzátette, a megkezdett beruházásokat mindenképp be szeretné fejezni, és a későbbiekben újak elkezdésén is lehet gondolkodni. Szilveszter Attila az elmúlt tizenegy évben kereskedelmi ügynökként dolgozott.

Fotó: Barabás Ákos

Alpolgármesteri teendőkkel megbízott képviselő?

Az önkormányzati ülésen felmerült a javaslat, hogy a község új vezetőjének segítése érdekében meg lehetne bízni egy újabb képviselőt az alpolgármesteri teendők elvégzésével. Bíró Barna Botond rámutatott, erre a törvény szerint van lehetőség, ám a pontos részletekről még tárgyalnia kell a Hargita megyei prefektusi hivatal szakembereivel. Amit pontos információi lesznek, azt továbbítja az önkormányzati képviselőknek. Ezt az elképzelést egyébként Szilveszter Attila is jó ötletnek találta, mondván, hogy minden segítségre szükség lesz.