A rendőrség honlapján, a körözöttek listáján Olosz Gergely

Bíró Blanka 2019. január 18., 15:16

A román rendőrség a hivatalos honlapján tette közzé pénteken, hogy körözik Olosz Gergelyt, az RMDSZ volt szenátorát, akit három év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek korrupcióért.

 

Hetek óta nem bukkannak a politikus nyomára Fotó: Oloszgergely.wordpress.com

Nicoleta Tolvaj-Marin, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője elmondta, tovább folytatják a keresést, hogy előállíthassák az elítéltet, és hogy érvényt szerezzenek a jogerős bírósági ítéletnek. A rendőrség honlapján, az országosan körözöttek listájára került fel Olosz Gergely fényképe, mellette az áll,

elfogatóparancs van érvényben ellene, hogy letöltse börtönbüntetését,

melyet a bukaresti legfelsőbb bíróság december 2O-án meghozott 1O6/2O16-os számú ítélete alapján adtak ki. Ebben három év börtönbüntetésre ítélték Olosz Gergelyt, befolyással való üzérkedésért. Az állandó lakhelye Sepsiszentgyörgyön, Kovászna megyében van – olvasható a rendőrség honlapján.

Az előzményekről

Amint arról beszámoltunk, a legfelsőbb bíróság december 20-án hozta meg a három év letöltendő szabadságvesztésről szóló jogerős ítéletét Olosz Gergely ügyében, ám ő nem jelentkezett a büntetés végrehajtására, a Kovászna megyei rendőrök pedig nem találták a bejelentett lakhelyén. Már következő nap kiadták az elfogató parancsot és az országos körözést ellene. Olosz Gergely személyi adatait elküldték minden határátkelőhelyre, az ország minden rendőrségére, ám ez nem vezetett eredményre.

Január 3-án kiadták ellene a nemzetközi körözést, eddig nem bukkantak a nyomára.

A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy korábban a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be. Az ügyészek szerint Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában. A letöltendő börtönbüntetés mellett az ítélet 384 ezer euró és 400 ezer lej értékű vagyonelkobzásról is rendelkezik.