Tíz gyermek kapott ingyen szemüveget

Barabás Hajnal 2019. január 18., 13:27

A Tiszta látást ajándékba elnevezésű jótékonysági akció révén tíz csíkszeredai és Csíkszereda környéki, rászoruló családban nevelkedő gyermek vehette át térítésmentesen új szemüvegét.

A szemorvos által végzett látásvizsgálatok után készültek el az új szemüvegek Fotó: Barabás Hajnal

A csíkszeredai Juventutti Alapítvány és az Elit Optika tavaly október végén indította el jótékonysági akcióját, amelynek

célja az volt, hogy látászavarral küzdő rászoruló gyermekek ingyenesen szemüveghez juthassanak.

„Az iskolában a tiszta látás hiánya miatt hátrányos helyzetbe kerülhetnek az egyébként is szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek: nem tudnak haladni a tanulásban, mert nem látják megfelelően a táblát, nem látják a füzetüket, az írás és olvasás során nehézségekbe ütköznek, a tanulással problémájuk lehet emiatt. Nagyon sok gyermeknél a látásprobléma megléte sem derül ki, mivel a nehéz anyagi helyzet miatt a gyermek szemorvosi vizsgálatra sem jut el" – magyarázta Balázs Brigitta, a Juventutti Alapítvány munkatársa, hogy mi volt a mozgatórugója akciójuk elindításának.

Az igénylési időszakot követően szemorvos által végzett látásvizsgálatok, majd a szemüvegek elkészíttetési időszaka zajlott, ezeket követően vehették át végül a rászoruló gyermekek az új szemüvegeiket. „Olyan

csíkszeredai, csíkmenasági, csíkkozmási, csíkszenttamási és tusnádi gyermekek között osztottuk ki a szemüvegeket,

akiket tanítójuk, osztályfőnökük is ajánlott a Juventutti Alapítvány számára: akik rendszeresen iskolába járó, szorgalmas, példás magaviseletű diákok, de sajnos a család anyagi körülményei nem tették eddig lehetővé az első szemüveg megvásárlását, vagy a régi szemüveg lecserélését" – osztotta meg.