Meghibásodott az új óvoda fűtésrendszere, felfüggesztették az oktatást

Széchely István 2019. január 18., 11:34

Elmaradt az oktatás a nagygalambfalvi óvodában csütörtökön, ugyanis meghibásodott a novemberben átadott épület fűtésrendszere.

Kiürült egy napra a galambfalvi óvoda a meghibásodott fűtésrendszer miatt. Archív Fotó: Barabás Ákos

Egy napra fel kellett függeszteni a tevékenységet a nagygalambfalvi Rigófütty Óvodában csütörtökön a fűtésrendszer pumpájának a meghibásodása miatt. A községi óvodában hetvenöt gyermeket oktatnak.

„Szóltak, hogy probléma van, mi felfüggesztettük a tanítást, és jeleztük a minisztériumnak, mert az ilyen eseteket jelentenünk kell” – tájékoztatott Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő. Megjegyezte,

a tanügyi tárca közleményében tévesen az jelent meg, hogy a hideg miatt nem volt oktatás a Hargita megyei tanintézetben, de az ok valójában egy elektromos hiba volt.

Az Agerpres hírügynökség által leközölt csütörtök esti minisztériumi tájékoztatásban egyébként az szerepelt, hogy pénteken nem lesz oktatás a Hargita megyei tanintézetben, illetve országszerte további 58 Máramaros és Kolozs megyei oktatási egységben. Ennek az az oka, hogy

csütörtökön még úgy tűnt, pénteken is fel kell függeszteni az óvodai tevékenységet, ám végül estére sikerült elhárítani a meghibásodást,

és az igazgatónő telefonon értesítette a tanfelügyelőséget, hogy pénteken már mehetnek a gyermekek óvodába – közölte Görbe Péter. Kérdésünkre azt is hozzáfűzte, hogy az utóbbi napokban más, az oktatást érintő fennakadásról nem kaptak értesítést a Hargita megyei tanintézetekből.

A nagygalambfalvi óvoda egyébként egy újonnan épült oktatási egység, világbanki támogatásból, pályázati pénzekből és helyi forrásokból készült el, novemberben volt az átadása. Gyerkó Levente Nagygalambfalva polgármestere már akkor elmondta, sorra jöttek az építkezés idején a nem várt problémák. A tervezést például egy tulceai cég végezte, ezért is került bádogtető az épületre, majd egy kolozsvári cég folytatta a munkát, de az úgy helyezte el a tervrajzokat az építkezésre szánt területen, hogy nem is járt a helyszínen. Emiatt az óvoda bejárata hátul van, vagyis meg kell kerülni az épületet a bejutáshoz. A fűtést biztosító kazán sem érkezett meg idejében, azt az átadás után szerelték fel.