Kutyaszánversenyt rendeznek Gyergyócsomafalván

Gergely Imre 2019. január 18., 16:02

Ötödik alkalommal rendezik meg hét végén a Délhegy Kupát. A gyergyócsomafalvi versenyre külföldről is várnak résztvevőt.

Korábban a hóhiány miatt volt gond, idén viszont épp a nagy hóréteggel kellett megküzdjenek a szervezők. Archív Fotó: Gergely Imre

A gyergyószéki község a hazai kutyaszánverseny egyik legfontosabb fellegvárává vált az utóbbi időben. Ez a Baróti család szenvedélyének köszönhetően alakult így, akik rendszeres résztvevői a különböző megmérettetéseknek. Nem csak versenyeznek, szervezőként is szerepet vállalnak a sportágban. A hét végén immár 5. alkalommal rendezik meg a Délhegy Kupát.

Az esemény a csomafalvi Ozon Turist panzió közelében zajlik, innen indulnak és itt érnek célba a fogatok. A sportág szabályai szerint 7 különböző kategóriában állnak rajthoz a versenyzők, a befogott kutyák számától és fajtájától függően.

Szombaton 11, vasárnap 10 órakor indul a verseny.

Amint azt a főszervező Baróti Botond érdeklődésünkre elmondta, már decembertől, az első havazás óta alakítgatták a pálya útvonalát, ami nem egy könnyű feladat, hiszen minden havazás után újra dolgozni kellett rajta.

Míg a korábbi években a hóhiány volt a gond, most éppen az ellenkezője jelenti a nehézséget.

A Délhegy Kupa ezen a télen az első hazai rendezésű verseny, és nemzetközi jellege is lesz, mivel a 24 egységet felvonultató mezőnyben Moldáviából is érkeznek hajtók, illetve a házigazda Baróti család három tagja, Botond, Norbert és Rebeka Magyarország színeiben versenyez.

Archív Fotó: Gergely Imre

Nem hiányozhat a viadalról a csomafalvi származású, Óradnán szolgáló római katolikus plébános, Kiss Attila sem, aki szabadidejében nemcsak hogy a sportág szerelmese, de világbajnoki cím birtokosa is.

A nézők számára könnyen megközelíthető lesz a starthely. Látványos esemény, remek kikapcsolódási lehetőségnek ígérkezik.