Vállalják a beruházások jelentette kockázatot akkor is, ha megtámadják a kormányhatározatot

Bíró Blanka 2019. január 17., 19:51

Véget kell venni annak a téves szemléletnek, hogy ami Székelyföldön az államé, az a románoké, ami pedig az önkormányzaté, az a magyaroké – szögezte le csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Antal Árpád polgármester. Szerinte mindenki jól jár, akinek fontos a város és a sport Fotó: Kocsis B. János

A városvezető annak kapcsán beszélt erről, hogy december végén – többszöri próbálkozás után – a román kormány elfogadta: a városi sportközpont átkerülhet a román állam és a sportminisztérium tulajdonából a sepsiszentgyörgyi önkormányzat birtokába.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) viszont azzal fenyegetőzik, hogy bíróságon támadja meg a vonatkozó határozatot, mert azt szerintük „hatalmi visszaéléssel” hozta meg a kormány.

{K1}

„Ha az önkormányzat átveszi az ingatlant, mindenki jól jár, akinek fontos a város és a sport” – mondta a polgármester. Felidézte, hogy „a megélhetési provokátorok” hasonló hisztériát keltettek, amikor átvették a filmszínház épületét: azzal riogattak, hogy a román vállalkozót akarják elüldözni, nem lesz az épületben sem mozi, sem román színház. Azonban idővel bebizonyosodott, hogy nem volt igazuk.

Antal Árpád elmondta, ha tényleg megtámadják a kormányhatározatot, minden beruházás kockázatot jelent, de ezt vállalják.

Bízunk benne, hogy Románia jogállam, és egy harmadik fél nem tud megtámadni egy, a kormány és az önkormányzat között kötött megállapodást, felülkerekedik a józan ész

– mondta az elöljáró. Beszámolt arról, hogy a december végén kiadott, a sportbázis átadásáról szóló kormányhatározat már megjelent a Hivatalos Közlönyben. A napokban aláírják a sportminisztérium képviselőivel az átvételi-átadási szerződést, és elindítják a telekkönyvezési folyamatot. A Municípiumi Sport Klub (MSC) alkalmazottai továbbra is a minisztériumnál maradnak, ám ezentúl az önkormányzatnak is több lehetősége lesz támogatni a sportolókat.

A stadion, a sportcsarnok és a sportszálló mellett közel 5 hektáros területet is kapnak: erre korszerű uszodát, és a helyi fiatalok által kért gördeszkapályát építik meg. Ha elkészül az uszoda, kiterjesztik a Bevezetés a sportba nevű programot: néhány év múlva minden, negyedik osztályt elvégző sepsiszentgyörgyi gyerek tud majd úszni és korcsolyázni. „Ez nem egy etnikai program. Ide jár minden gyerek, a prefektusé és az enyém is. Ezért jobb mindenkinek, ha a város a létesítmény gazdája”– részletezte Antal Árpád.