Megmaradt a veretlenség, elérték a magyarok a középdöntőt

Józsa Csongor 2019. január 16., 20:58

Hullámzó teljesítménnyel, többször visszatérve a mérkőzésbe, a végjátékban egy pontot megkaparintott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon.

Nagyot küzdöttek a magyarok Fotó: MTI/Ilyés Tibor

A biztos középdöntőbe jutásért szállt harcba a dán-német közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságon a magyar nemzeti együttes. A szerda esti összecsapáson Egyiptom volt az ellenfél, az eddig veretlen Ilyéséknek a diadal megkaparintása a következő körbe való belépést jelentette.

Az előző mérkőzésen bokasérülést szenvedett Balogh Zsolt hazautazott, a szövetségi kapitányok úgy döntöttek, hogy egyelőre nem élnek a cserelehetőséggel, így tizenöt játékossal tudják le a D csoport fennmaradó két meccsét.

Bánhidi elsőre még lelépte a félkört, gyorsan javított, megszerezte a találkozó első gólját. Nagy és Sipos is feliratkoztak a listára, ezekre még válaszoltak az afrikaiak. Bodó bombájával és Lékai okos találatával a 7. percben 5–2-re húztak el a magyarok.

Mikler védéseivel, Bodó újabb löketével, Hornyák leindításos góljával 8–4-re módosult az állás – időt is kért az egyiptomi mester, David Davis, aki egyébként klubszinten a Telekom Veszprémet irányítja.

Ellenszert Lékaiék támadásaira csak hellyel-közzel talált az ellenlábas, a magyarok védőfala jól szűrt. Tartotta a gárda a kellő távolságot az eredményjelzőn, két-három egységgel rendre vezetett.

Aztán jött a másik véglet.

Hornyák hetest hibázott, amolyan ébresztőnek érkezett a magyar időkérés a 21. minutumban, miután egyre feljött az ellenfél (11–10). Riadalmat Jamali sérülése okozott, aki nem tudta folytatni a játékot. A kezdeti remek játékot mutató Magyarország megtorpant, Egyiptom köszönte szépen, kiegyenlített a 24. percben. Sőt, a vezetést is átvette zsinórban lőtt négy találattal (11–12).

Iman Jamali megsérült, vége a vébéjének Fotó: MTI/Ilyés Tibor

Az ötödiknél kikérte a második idejét is a Csoknyai–Matics duó. A hullámvasútra felülő piros-fehér-zöldeknél a majdnem tízperces gólcsendet Lékai törte meg, hogy aztán Nagy két találatával úgy mehettek a pihenőre a felek, hogy 14–14 volt az állás.

Nem indult jól a második felvonás, Egyiptom kapusa bravúrt bravúrra halmozott, hetest, ziccert hárított. Társai sokat nem teketóriáztak, kihasználták a lehetőségeket, a 37. percben néggyel vezettek (15–19).

Nagy erőket mozgósított a magyar együttes, sok hibával kézilabdáztak a fiúk, az ellenlábasnak pedig sok minden bejött, így folyamatosan vezettek, Bodóék csak futottak az eredmény után: a 47. percben 20–22 volt az állás.

Egy pont megvan Fotó: MTI/Ilyés Tibor

Lékai ezt egyre faragta. Mikler védése, Sipos ziccere, a 48. minutumban egálra hozta a meccset (22–22).

Összeállt a védekezés, az 50. percben visszavették a vezetést két védekező specialista, Sipos és Ligetvári találataival (24–23). A végjátékban nagy volt az adok-kapok, fej-fej mellett haladt a két gárda. Hol az egyik, hol a másik hozta egálra az állást.

Emberelőnyben fejezhette be a meccset Magyarország. Nagy egyenlített 29-nél. Kivédekezni nem tudta. Elcserélte magát Egyiptom, kettős emberelőnyben Lékai lőtte az utolsót. Döntetlen a dudaszónál.

Ez az egy pont biztosan magyar továbbjutást ér a középdöntőbe, kérdés, hogy oda hány ponttal érkezik.

Az utolsó csoportmeccsen, csütörtökön 21 óra 30 perctől Svédország lesz az ellenfele a magyaroknak.

Férfi kézilabda-világbajnokság, D csoport, 4. forduló:
Magyarország–Egyiptom 30–30 (14–14).
A magyarok gólszerzői: Lékai Máté, Bodó Richárd 6–6, Nagy László 5, Sipos Adrián 3, Bánhidi Bence, Császár Gábor, Hornyák Péter, Iman Jamali 2–2, Ligetvári Péter, Bóka Bendegúz 1–1.

A játéknap további eredményei:
Angola–Argentína 26–33 (14–16),
Katar–Svédország 22–23 (11–10).