Érdeklődés hiányában felszámolják az ingyenkonyhát

Bíró Blanka 2019. január 16., 21:28

Évek óta mindössze 15 százalékos kihasználtsággal működik a sepsiszentgyörgyi szociális étkezde, ezért az önkormányzat a szolgáltatás felszámolása mellett döntött.

Fotó: Henning János

Egy ideje mindössze 50-60 adag ebédet főznek, holott a szociális intézményben 450 fő számára készülhetne meleg étel. Az „érdektelenség” hátterében az áll, hogy öt évvel ezelőtt elfogadtak egy határozatot, miszerint ha valaki nem végzi el a havi ötnapos közmunkát, már nem jogosult az ingyen ebédre.

Szintén elveszíti a jogosultságot az a család, ahol a gyerek összegyűjt havi öt igazolatlan iskolai hiányzást. Korábban fontolgatták, hogy növelik a megengedett igazolatlan órák számát, ám végül az a felülkerekedett az a szempont, miszerint fontos, hogy a gyerekek rendszeresen járjanak iskolába.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester a Székelyhonnak elmondta,

egyetlen felnőtt sem jelentkezett közmunkára, így már csak néhány tucat gyerek kapott meleg ételt a konyháról.

Mivel ezzel párhuzamosan több szociális program is működik a tanintézetekben, az Őrkő negyedben, az eddigi jogosultak sem maradnak ingyen ebéd nélkül. Az önkormányzat úgy döntött, felszámolják az étkezdét, és

a korszerűen felszerelt ingatlant átadják a Plugor Sándor Művészeti Középiskolának.

Ez a városban az egyetlen bentlakásos tanintézet, amelynek nincs iskolai étkezdéje, ezt a hiányosságot orvosolják. A tervek szerint az iskola bentlakó diákjainak napi három étkezést biztosítanak szervezett keretek között, ugyanakkor a közelben levő speciális iskola tanulói is kapnak ebédet. A becslések szerint ezzel az intézkedéssel az étkezde kihasználtságát optimizálják, elérik a 85 százalékot, ha tovább javítják a szolgáltatások minőségét, ez a mutató akár 100 százalékra is emelkedhet. A szociális étkezdét öt évvel ezelőtt EU-s forrásokból teljesen átépítették, a 19. században épült faházat felújították és korszerűen felszerelték.