„Korcsolyapálya” a fél város, megszusszanni sincs idő az ortopédián

Simon Virág 2019. január 16., 19:06

Korcsolyapályához hasonlít Marosvásárhely több, tömbházak között lévő kisebb utcája, de a központi részen is vannak olyan járdaszakaszok, ahol rendkívül balesetveszélyes gyalog közlekedni.

Fotó: Haáz Vince

A főbb útvonalakon az úttest és a járda is nagyjából tiszta, de a tömbházak között, a kisebb utcákban sokkal rosszabb a helyzet, sok a jeges járda – még a szerda reggeli enyhe felmelegedés ellenére is. A városközpontban szintén találni hasonló részeket, nehezen lehet átsétálni a Színház téren, csúszós a járda a Kövesdombról lefele, de a Hangya lépcsőt sem takarították le.

A marosvásárhelyi városháza már a decemberi első havazáskor felhívta a háztulajdonosok és a tömbházlakók figyelmét arra, hogy kötelesek a épülethez tartozó járdarészeken elseperni a havat, megelőzni a járdák jegesedését. A helyi rendőrség ezen a télen félezer figyelmeztetést adott az épülettulajdonosoknak, felszólítva őket, hogy tegyenek eleget kötelezettségüknek.

Pénzbírságot nem róttak ki.

Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi sürgősségi kórház ortopédia részlegén percnyi megállásuk sincs az ügyeleteseknek. Mint Mariana Negoița, a kórház sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta,

január 7–15. között 271 csonttörés és -repedés gyanújával érkező beteget vizsgáltak meg és kezeltek.

Közülük negyvenhétnek műtéti beavatkozásra és többnapos kórházi kezelésre volt szüksége, 85 „megúszta" egynapos beutalással és gipsszel, míg a többi esetben csak rándulások, ficamok voltak, így főként kötözésre, ritkább esetben gipszelésre volt szüksége a pácienseknek.

A meteorológusok szerint az elkövetkező napokban az éjszakai hőmérséklet -2 és -4 Celsius-fok körül alakul, nappal legtöbb 4 fok lehet. Szombatig kiadósabb csapadékra nem számíthatunk.