Bekeményít a Néppárt Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2019. január 16., 17:26

Elégedetlen az RMDSZ-szel való együttműködéssel az Erdélyi Magyar Néppárt a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban, ezért a továbbiakban nagyobb hangsúlyt fektetnek az ellenzéki szerepre, a bírálatra, a hibák felmutatására.

Kolcza István és Bálint József. Új utakat választanak az önkormányzati politizálásban Fotó: Bíró Blanka

A szerdai évértékelő sajtótájékoztatón a Néppárt két önkormányzati képviselője, Bálint József és Kolcza István úgy fogalmaztak, hogy eddig partnereket kerestek, de csak a megszegett ígéretekkel maradtak, ezért új utakat választanak, mert

hiábavaló a bizalmunkat arra nem érdemesekre fecsérelni.

Kifejtették, az átláthatóság és a közérdek mellett kötelezték el magukat, feleslegesnek tartják az egyezségek, alkuk megkötését, mert a kétharmados többséggel rendelkező RMDSZ-frakció azokat úgysem tartja be, kibúvókat keresnek.

Bálint József felidézte, évek óta visszafogott elvárásokat fogalmaznak meg a költségvetés vitáján,

javaslataik egy részét figyelembe vették, megszavazták, ám a végrehajtás gyakran elmaradt, „inkább trükközés, mint valós akadályok miatt”.

Több példát is felsorolt, az Oltmező úti járda, a szotyori ravatalozó megépítése évek óta szerepel a költségvetésben, aztán módosítják, és a pénzt átcsoportosítják. A közpénzek elköltésének átláthatóságáról szóló határozattervezetük egy év alatt sem került napirendre, a forgalmi változásról, az adókörzetek módosításáról szóló javaslatukat leszavazták, és nem tudták megakadályozni a Kós Károly-iskola felszámolását sem.

Bálint József azt is nehezményezi, gyakran előfordul a bizottsági ülésen, hogy az RMDSZ-es tanácstagok egyetértenek a javaslataikkal, majd az ülésen mégis

parancsra ellene szavaznak.

Ezért az elmúlt év végén Bálint József le is mondott az urbanisztikai bizottság elnöki tisztéről, mert – mint mondta – „kár ott elnökölni, ahol mások dirigálnak”. Arra is kitért, hogy az RMDSZ-es tanácstagok gyakran hiányoznak, így szükség van az EMNP-s szavazatokra.