Szakadék bruttó és nettó között: a bérek 40 százaléka az államnak megy

Iszlai Katalin 2019. január 20., 09:19

Míg öt évvel korábban egy alkalmazott a munkaadója által biztosított nettó bér 74,3 százalékát vihette haza, tavaly év végén már csak a 60 százalékát. Egyre nagyobb összeget zsebel be az állam a romániai alkalmazottak keresetéből.

• Infografika: Tóth Szilárd

Folyamatosan emelkedik a bruttó és a nettó kereset közötti különbség Romániában. Az Országos Statisztikai Hivatal legfrissebb, novemberre vonatkozó adatai szerint

egy alkalmazott a megnövekedett adó- és járulékterhek miatt a bruttó bérének mindössze 60 százalékát kapja kézhez.

Ehhez nyilván nem szükségesek statisztikai adatok, elegendő, ha az alkalmazott egyszerű hármasszabállyal kiszámítja a bruttó és nettó – azaz a kézbe kapott – fizetése közötti különbség.

Mint a statisztikai hivatal közzétette,

novemberben a bruttó átlagbér 4658 lej, a nettó pedig 2792 lej volt, ami 1866 lejes különbséget jelent a két összeg között.

Ezt azt is jelenti, hogy az alkalmazott csak a munkaadója által biztosított összeg 60 százalékával marad, miután levonják abból a különböző adó- és járulékterheket. Összehasonlításképpen a tíz, illetve az öt évvel ezelőtti helyzetet érdemes vizsgálni, hiszen számottevő különbségek figyelhetők meg. 2008-ban például a hazai bruttó átlagbér 1844 lej volt, a nettó 1361 lej, a két összeg közötti különbség pedig 483 lej, ami 73,8 százalékot jelent. Öt évvel ezelőtt, 2013-ban a bruttó átlagkereset 2219 lejre emelkedett, a nettó 1650 lejre, a bruttó és nettó közötti különbség pedig 569 lej volt, ez 74,3%-ot jelent.

Az adatok tehát azt mutatják, hogy miközben az említett években csak 25-26 százalékot vontak le az alkalmazottak béréből az állam javára, tavaly év végén már 40 százalékot. A különbség ráadásul gyorsabb ütemben nő az alacsony keresettel rendelkezők körében, mint a jobban megfizetett szakmák alkalmazottai esetében.

A minimálbérre kivetett adók és illetékek mértéke tekintetében Románia egyébként Európában is listavezető

a Reinisfischer.com felmérése szerint. Mint ebben rámutattak, tavaly 409 euró (1922 lej) volt a bruttó, illetve 251 euró (1179 lej) a nettó legkisebb fizetés az országban, ennek következtében pedig az adó- és járulékterheket 38,63%-osra becsülték. Ezzel Románia első a bruttó és nettó minimálbér közötti különbség tekintetében, miközben az Európai Uniós átlag 16,41 százalék. A lista ellenkező oldalán szereplő Írországban a minimálbér mindössze 3,47%-a megy el adókra és illetékekre. Az adatokat a Revista-patronatelor.ro üzleti szakportál összeállítása alapján használtuk.