Botanikus kert, napozópart és mászófal – ezek is helyet kaphatnak a tó környékének rendezésekor

Bíró Blanka 2019. január 15., 20:52

Rövidesen pályázatot nyújt be Sepsiszentgyörgy önkormányzata az Állomás negyedi tó és környékének rendezésére a Regionális Operatív Programhoz. A tervek szerint a helyszín – ahová egy központi épületet képzeltek el több kisebb pavilonnal – rendezvények szervezésére is alkalmas lesz.

Új funkciót kaphat a tó és környéke Fotó: Vargyasi Levente

A sepsiszentgyörgyi városháza tájékoztatása szerint, az Állomás negyedi tó és környékének rendezésére a pályázatot márciusban nyújtják be, a tervek szerint 1,2 millió lejt hívnak le a Regionális Operatív Programból. Ha nyernek, jövőben indíthatják a közbeszerzési eljárásokat, a kivitelezés pedig 2023-ra várható. Amint arról beszámoltunk,

tavaly tavasszal az önkormányzat ötletpályázatot hirdetett a tó felújítására, erre 12 pályamunka érkezett be.

A nyertesek, Bokor Milán és Bölöni Botond 3500 lejes pénzjutalomba részesültek, a tervkészítés során figyelembe vették az elképzeléseiket. A terveket egy târgoviștei csapat készítette, elektronikus közbeszerzésen kapták meg a megbízatást.

A nyertes pályamunkában elsődleges szempont volt, hogy a helyszín alkalmas legyen rendezvények szervezésére, egy központi épületet képzeltek el több kisebb pavilonnal.

A tó felületét tíz százalékkal csökkentenék, és a vízi botanikus kert mellett csónakázási lehetőséget, sétálótereket, napozópartot és mászófalat is terveztek.

Megnehezítette azonban a tervezést, hogy a pályázati kiírás feltételként szabta: a felújítandó terület csupán tíz százalékát lehet beépíteni, a többi zöld felület kell maradjon. A tó közepén található sziget ingatlanja, ahol egykor cukrászda működött, kimarad a tervezésből, mivel a tulajdonos nem válaszolt az önkormányzat felvásárlási ajánlatára. A tó aljának szigetelési munkálatai nem finanszírozhatók a programban, ezt önrészből kell fedezze a város.

Az állomási tavon évtizedekkel ezelőtt csónakázni, télen korcsolyázni lehetett, ám

a múlt rendszerben kialakított mesterséges tó fenntartása túl költségesnek bizonyult,

mert a folyamatosan elszivárgó víz helyére a természetes forrás hiányában pumpákkal kellett vizet szivattyúzni. Két éve annyira megcsappant a vízszint, hogy tömegesen pusztultak el a halak, akkor a tavat végleg lecsapolták.