Új utcanévtáblák Sepsiszentgyörgyön – máris szúrják Tanasă szemét

Bíró Blanka 2019. január 15., 18:10

Új, kétnyelvű zománcozott utcanévtáblákat helyez ki Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala a városban. A Dan Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület máris perrel fenyegetőzik.

Pazarlás lenne a jelenlegi táblák felszerelése? Fotó: Vargyasi Levente

A sepsiszentgyörgyi városháza munkatársai hozzáláttak az új utcanévtáblák felszereléséhez. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, azért választották a tűzzománcot, mert időtálló. A saját költségvetésből finanszírozott táblákat az elmúlt év végén rendelték meg, a kivitelező segesvári cég egyelőre csak 118 tábla elkészítését vállalta. Ezeket összesen 29, a központban és a belvároshoz közeli utcákban szerelik fel.

A tervek szerint idén minden utcatáblát lecserélnek.

Az új táblákon is szerepel a város címere, ha személyiségről nevezték el az utcát, akkor a névadó születési és elhalálozási dátuma, és hogy ki volt ő.

Fotó: Vargyasi Levente

Dan Tanasă a blogján máris kifakadt az új táblák ellen: azt kifogásolja, hogy

nem tartják tiszteletben az ország hivatalos nyelvét, a román név a magyar előtt van ugyan, de nem fölötte.

Emiatt felszólítja a polgármestert, hogy cserélje ki a táblákat, ellenkező esetben a bírósághoz fordul. Szerinte az adófizetők pénzének a pazarlása a jelenlegi táblák felszerelése, mert ha a pert megnyeri, úgyis le kell majd ezeket cserélni.