Nem lehet panaszuk a mezőgazdászoknak – nekik kedvez az időjárás

Fülöp-Székely Botond 2019. január 16., 09:07

Az őszi száraz hónapok miatt nagy szükség volt az elmúlt időszakban lehullott hómennyiségre Hargita megyében. Emellett a megfelelő vastagságú téli csapadék megvédi a tavaly ősszel elvetett, majd kikelt gabonaféléket a fagytól.

Ekkora hónak kellene lennie egész télen. Fontos ugyanis, hogy az őszi vetés védve legyen a fagytól Fotó: Barabás Ákos

Ha a közutakon való közlekedésnek nem is, a mezőgazdaságból élőknek jól jött az elmúlt időszakban lehullott hómennyiség – jelentette ki Török Jenő. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta,

jelenleg huszonhat centiméteres a hóréteg Csíkszeredában, huszonnégy Székelyudvarhely környékén, és tizenhét Gyergyóalfaluban.

Ez összességében nem számít soknak, sőt ez kellene legyen a normális, inkább csak az utóbbi években lehullott kevés hóhoz képest vastag a mostani hóréteg. Meglátása szerint talán csak decemberben esett valamivel több csapadék a megszokottnál, de az sem okoz problémát, hiszen augusztustól novemberig szárazság volt. „Nagy hó az osztrákoknál, a szlovéneknél és a cseheknél van, nálunk ez a normális, ami lehullott, sőt egyenesen jó. Azt szokták mondani, hogy ha jó a tél, akkor a nyár is az lesz, így egyelőre semmilyen panaszunk nincs” – fogalmazott az igazgató.

A hóréteg azért is hasznos, mert biztonságot nyújt az ősszel elvetett, majd időközben kikelt gabonaféléknek, így azok nem fagynak meg.

Kissé nehezen keltek ki az őszi vetések a szárazság miatt, de azok legalább most biztonságban vannak

– jegyezte meg Török Jenő. Szerinte az is jó, hogy ezen a télen nem voltak nagy fagyok, vagyis a hőmérséklet nem esett mínusz húsz Celsius-fok alá. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha az időjárási viszonyok kedvezők maradnak, akkor az ősszel ki nem kelt magok is fejlődésnek indulhatnak. Kivéve azokat a gabonaféléket, amelyeket a gazdák szándékosan későn vetettek el, azok egyértelműen tavasszal fognak kikelni.