Sehol sem kellett felfüggeszteni a tanítást Hargita megyében

Széchely István 2019. január 15., 10:41

Egyes vidéki tanintézetek iskolabusz-vezetői számára gondot okoztak a havas utak hétfőn, de az oktatási program felfüggesztését vagy megszakítását eredményező fennakadást nem okozott a havazás. Problémamentesen zajlott le a téli vakáció utáni első tanítási nap a Hargita megyei iskolákban.

Nem mindenhol volt problémamentes az iskolabuszok közlekedése, de a szokásos menetrendet sehol sem borította fel a havazás. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Havazott ugyan, de ez Hargita megyében nem okozott annyi problémát, mint más megyékben, a tanfelügyelőség nem is kapott oktatást érintő gondokról szóló bejelentést a téli vakáció utáni első tanítási napon – tájékoztatott Görbe Péter megyei főtanfelügyelő. Ő már pénteken szólt az iskolaigazgatóknak, hogy jelentsék az esetleges fennakadásokat, de sehonnan sem érkezett ilyen üzenet hétfőn, sem az iskolaépületek fűtésével, sem a havazással kapcsolatosan. „Nem volt probléma, reméljük, hogy nem is lesz” – fogalmazott a főtanfelügyelő.

„Az útviszonyok olyanok, amilyenek”

Voltak azonban olyan települések, ahol a havazás miatt megküzdött az utakkal az iskolabusz vezetője. „Az útviszonyok olyanok, amilyenek, de mindenki bent van az iskolában” – ismertette a helyzetet Csáki Péter iskolaigazgató, az útviszonyokkal kapcsolatban megjegyezve, szépen fogalmazva

sosem lehet kellőképpen felkészülni a télre.

A siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskola vezetője azt is elmondta, mint ahogyan ilyenkor sok helyen, náluk is az jelenti a legfőbb gondot, hogy kissé nehézkes kifűteni a háromhetes vakációban kihűlt iskolaépületeket. Nincs 30 Celsius-fok az osztálytermekben, de a 20–22 fokos hőmérsékletet tudják biztosítani, és az már elegendő ahhoz, hogy megtartsák a tanórákat – mondta, hozzáfűzve, hogy két- három nap alatt ismét kimelegszenek az iskolaépületek, és a fűtéssel nem lesz gondjuk, hiszen elegendő tűzifájuk van.

Mindennap tüzelniük kellett

A Kászonokban az iskolabuszok gond nélkül eljutottak a község tanintézeteihez. „Rendben van minden, meg lehet közelíteni mindegyik iskolát, és a fűtés is megy mindenütt” – fogalmazott András Ignác, a Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója.

{A}

A község iskoláiban a fűtéssel nem voltak gondok a szünidő utáni első tanítási napon, ugyanis a téli vakációban mindennap tüzelniük kellett, hogy a vezetékekben ne fagyjon meg a víz – mondta az intézményvezető.

Meleg van az iskolaépületekben

Már múlt héten készültek az első tanítási napra Gyergyóremetén, így a község egyik tanintézetében sincs gond. „Mindenhol meleg van, ellenőriztük, zavartalanul működik az oktatás. Az iskolabuszok is a menetrend szerint közlekedtek, minden útvonalon végigmentek” – tájékoztatott a Fráter György Általános Iskola igazgatója, Maștaleriu Erzsébet, megjegyezve, hogy az utóbbi napokban nem is volt a környéken akkora havazás, ami gondot okozhatott volna.

A téli vakációt követően egyébként alig több mint két hétig tart a tanítás, ugyanis február 2-án kezdődik a félévközi vakáció. A második félév február 10-én kezdődik a 2018–2019-es tanévben.