Eltörölt egyenlőtlenség: tovább dolgozhatnak a női pedagógusok

Molnár Rajmond 2019. január 15., 09:22

Mindeddig csak a férfi oktatóknak volt lehetőségük megtartani címzetes állásukat hatvanöt éves kor felett. Egy új tanügyminiszteri rendelet értelmében azonban idéntől a női pedagógusoknak is lehetőségük lesz élni ezzel a lehetőséggel. 

A női pedagógusok is tovább lehetnek címzetes tanárok az új rendelkezés szerint • Fotó: Veres Nándor

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter módosította a tanári mobilitás módszertanát, az erről szóló rendelkezés január 9-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Eszerint

65 helyett 68 éves korukig hosszabbíthatják meg munkaszerződésüket a női pedagógusok.

Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője érdeklődésünkre közölte, az új rendelkezés úgymond egységesít, lényege, hogy mind a férfi, mind a női pedagógusok 68 éves korukig tarthatják meg állásukat. Eddig ugyanis erre csak a férfi oktatóknak volt lehetőségük, mivel a hatályos rendelkezések szerint ők később érték el a nyugdíjkorhatárt. A főtanfelügyelő elmondta, az új rendelkezés vélhetően azért született, mert nemrég néhány női oktató pert indított, mivel szerintük diszkrimináció érte őket férfi kollégáikkal szemben a tanítási idő meghosszabbítására vonatkozóan.

Görbe Péter kérdésünkre kifejtette, amennyiben egy tanár ténylegesen nyugdíjba vonul, viszont a szakemberhiány miatt a szükség úgy kívánja, hogy továbbra is tanítson, abban az esetben nem tarthatja meg címzetes állását.

{A}

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) kimutatása szerint

2013–2016 között a romániai általános iskolákban szinte megduplázódott a 65. életévüket betöltött, nyugdíjas korú pedagógusok száma.

Míg 2013-ban 718-an tanítottak, 2016-ra már 1333-ra emelkedett a számuk. A középiskolai oktatásban több mint kétszeresére nőtt ez az arány az említett három év alatt, 406-ról 959-re. Még drámaibb a helyzet az elemi oktatásban: 2013-ban 2122 nyugdíjas tanítót tartottak számon Romániában, 2016-ra pedig 3707-re nőtt a számuk. Ugyanakkor

aggasztó, hogy egyre kevesebb fiatal lép be a közoktatási rendszerbe.

Például 2013-ban 2089 huszonöt évnél fiatalabb tanítót tartottak számon a romániai iskolákban, 2016-ban pedig csak 1772-t.