A magyarok bedarálták Katart a kézivébén

Józsa Csongor 2019. január 14., 18:10

Taktikus, jó játékkal nem okozott különösebb gondot a pontok begyűjtése. Veretlen maradt a magyar nemzeti együttes, karnyújtásra van a középdöntő.

Lékai Máté a meccs egyik legjobbja volt Fotó: MTI/Ilyés Tibor

A csoportkör harmadik játéknapjához érkezett a dán-német közös rendezésű férfi kézilabda világbajnokság. Az egy döntetlent és egy győzelmet jegyzett Magyarország hétfőn délután Koppenhágában a továbbjutás szempontjából fontos meccsen Katarral mérkőzött meg.

{A}

Balogh megadta az alaphangot – akárcsak az argentinokkal szemben –, az első két gólt gyorsan bevágta. A védelem magas fala remekül blokkolta az ázsiaiak próbálkozásait. Bodó távoli löketével a 4. percben 3–0 volt, jött is az ellenfél korai időkérése.

Emberelőnyt kihasználva egyre zárkózott fel a katari együttes. A rend gyorsan visszaállt, pár apró hibát leszámítva jól játszott a magyar csapat, rendre megtalálta a találatokhoz vezető utat, Mikler védéseinek is köszönhetően tartotta a két-háromgólos különbséget.

Hornyák szélről zúdította be, a 22. percben 11–7 volt az állás.

Nagyon okos, taktikus kézilabdát bemutatva, az első felvonásban végig vezetve úgy mehettek vissza az öltözőkbe a gárdák, hogy a Csoknyai István és Vladan Matics által irányított együttes 16–11-re vezetett.

Fotó: MTI/Ilyés Tibor

A második játékrész elején futószalagon potyogtak a találatok. Ez a piros-fehér-zöldeknek kedvezett, az adok-kapok alatt telt az idő, az előny pedig megmaradt. Egészen a 42. percig ment ez, a katariak két gyors gólja után időt kért az edződuó (22–19).

Ne hozzuk magunkat nehéz helyzetbe

– ez volt a technikai szünet legfontosabb mondanivalója.

Az üzenet megtette hatását, Bóka és Ligetvári találataival visszaállt gyorsan a megnyugtató előny. Majd csordogált minden a már megszokott mederben, a magyarok akarata érvényesült.

A végjátékban még sikerült egy lapáttal rátenniük Bodóéknak a hitehagyott ázsiaiakkal szemben. Nem volt kérdés, behúzta második győzelmét a vébén a magyar csapat, ezzel nagy lépést tett, hogy ott lehessen a középdöntőben.

Férfi kézilabda világbajnokság, D csoport, 3. forduló:

Magyarország–Katar 32–26 (16–11)
A magyarok gólszerzői: Lékai Máté 5, Bodó Richárd, Bóka Bendegúz 4-4, Bánhidi Bence, Balogh Zsolt, Hornyák Péter, Nagy László 3-3, Ancsin Gábor, Császár Gábor, Imal Jamali 2-2, Ligetvári Péter 1.

A csoport további, hétfői mérkőzései:

Argentína–Egyiptom (19 órától)
Angola–Svédország (21 óra 30 perctől).