Nőttek az adóbevételek Háromszéken

Bíró Blanka 2019. január 14., 18:46

Tavaly több mint tizenöt százalékkal nőttek a költségvetési bevételek Kovászna megyében az egy évvel korábbi adóbefizetésekhez viszonyítva – derül ki a Kovászna Megyei Közpénzügyi Igazgatóság tavalyi év első tíz hónapjára készített jelentéséből.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Háromszéken tavaly az első tíz hónapban 572 millió lej folyt be a közkasszába, míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 496 millió lej. A jelentés szerint a bevételek meghaladták az adó-és pénzügyi hivatal (ANAF) becsléseit, 106 százalékban teljesítették az előirányzott bevételeket, vagyis 32 millió lejjel meghaladták a tervet.

A behajtható kintlévőségek ugyanakkor 8,3 százalékkal csökkentek. Az eredményességet azzal magyarázzák, hogy nőtt az adóbefizetési kedv, általánossá vált az online adóbevallás, ugyanakkor több felszólítást küldtek ki, a tartozásokat levolták a számlákról, behajtották a harmadik féltől, zárolták az ingó- és ingatlan vagyonokat az adósság fejében, ugyanakkor ráerősítettek az ellenőrző tevékenységre is.

A prefektúra honlapján nyilvánosságra hozott jelentés szerint tavaly az első tíz hónapban 5380 esetben összesen 21,3 millió lejt tartottak vissza az adósok számlájáról, 4158 esetben a harmadik féltől hajtottak be összesen 10,8 millió lejt. Lefoglaltak 249 értékesíthető vagyontárgyat 13,1 millió lej értékben, ebből 78 volt ingatlan, melyek értéke meghaladta a 7,8 millió lejt. Tavaly 529 cégnek ütemezték újra az adósságát, közülük 67 nem tudta tartani a határidőket, így esetükben újraindították a kényszervégrehajtást.