Elkószált kutyát lőttek le Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. január 14., 17:19

Lelőttek a hétvégén egy kutyát a marosvásárhelyi Somostetőn. Az eseten sokan felháborodtak, volt, aki azt nehezményezte, hogy fegyvert használtak a közkedvelt területen, mások a kutya tulajdonosát kérték számon, mert hagyta elkószálni az ebet.

Lakott terület közelében, Somostetőn dördült lövés. Egy kutya pusztulását okozta Fotó: Haáz Vince

Elpusztult a marosvásárhelyi Somostetőn meglőtt nagy termetű kutya – a hétvégi történtekről az állat tulajdonosa a közösségi oldalakon számolt be. Leírása szerint a víztorony közelében laknak, a barátságos kutya nem volt megkötve, így gyakorta kijárt az erdő szélére, ahol nemrég meglőtték. A nyilvánosságra hozott eseten sokan felháborodtak. Ennek kapcsán Kovács Ferenc vadász érdeklődésünkre elmondta, hogy az erdőkben elég sok kutya kószál, néha csapatokba verődve űzik a vadakat. A vadász véleménye szerint a kutya gazdájának pórázon kellene az erdőbe vinnie a tulajdonában levő állatot, vagy, ha szabadon engedi, akkor is felügyelet alatt kéne tartania.

Ha a kutya szabadon kószál az erdőben, zavarja, kergeti a vadat, az nincs rendben.

A gazda felelős az állatáért, s ez érvényes a kutyáikat sétáltató személyekre, de a pásztorokra is, akik néha 10 kutyát tartanak, s engednek szabadon” – hangoztatta Kovács Ferenc. Mint tőle megtudtuk, neki is van egy magyar vizslája, amellyel szinte naponta sétál az erdőben, de felügyelet alatt tartja az ebet. A vadász szerint

a szabadon kószáló kutyák nemcsak a vadakra jelenthetnek veszélyt, hanem a túrázókra, sétálókra, vagy más ebekre is.

{A}

Máthé Éva újságíró rendszeresen sétál kutyájával a Somostetőn, kérdésünkre pedig kifejtette, hogy „az erdőben járt utakon, helyeken sétáltatjuk a kutyát. Lövést eddig nem hallottunk, illetve ha igen, az a marosszentgyörgyi lőtérről jött. Eddig biztonságos helynek tartottuk a Somostetőt, reméljük ezután is így lesz. Kutyatartó gazdaként mindenképp fontosnak tartom, hogy a tulajdonos vigyázzon az ebre, felügyelje azt. Úgy sétáltassa, hogy ne jelentsen veszélyt másokra nézve.

Azzal semmiképp nem értek egyet, hogy a kutyákra, akár kóbor kutyákra rálőjenek a vadászok vagy mások”

– hangoztatta Máthé Éva.

Emanuela Rugina, a Maros megyei rendőrség sajtószóvivője elmondta, hogy az elmúlt időszakban nem érkezett kilőtt kutyára vonatkozó panasz hozzájuk. Ha feljelentés érkezik, akkor kivizsgálják az ügyet, hogy megtalálják az elkövetőt.