Nagyratörő fejlesztési elképzeléseit ismertette az önkormányzat

Székelyhon 2019. január 14., 16:20

Huszonhétmillió euró összértékben terveznek megvalósítani fejlesztéseket Csíkmadarason. A különböző szakaszban lévő több mint 20 beruházáshoz európai uniós és kormányzati forrásokat használna fel az önkormányzat.

Felújítják idén a községházát Csíkmadarason

Összefoglalta a csíkmadarasi önkormányzat a 2019-es évre vonatkozó fejlesztési terveit, amelyet a község honlapján tettek közzé. Mint írták,

  • kormánypénzből újítanák fel a helyi óvodát, és bővítenék egy új szárnnyal;
  • szintén kormánypénzből újítanák fel a Kiss Ferenc Általános Iskola főépületét és a tanintézmény udvarát, ahol egy szabadtéri sportpályát is kialakítanának;
  • tervezik, hogy az E578-as európai út mentén, mintegy két kilométer hosszúságban járdát és biciklisávot alakítsanak ki, és ezzel együtt a vízelvezető sáncokat is felújítanák, illetve a különböző közművek is földbe kerülnének.

A beszámoló szerint az önkormányzat nyertes pályázata révén a községháza épülete teljes külső és belső felújításon esik át, ugyanakkor a mozgáskorlátozottak számára is megkönnyítik a hivatalban való közlekedést, valamint rendezni fogják az udvart is. A jelentős tervek közé tartozik továbbá, hogy

a központi parkban multifunkcionális központ épül

a Csík Leader program finanszírozásával. „Az elképzelések szerint a tervezett ingatlanban szociális szolgáltatást szeretne indítani a község, több civil egyesülettel együttműködve. A szóban forgó szolgáltatásra az Európai Unió Humánerőforrás Operatív Programja (POCU) keretében pályáznának. A POCU-program tervezett megvalósítási ideje öt év, a pályázat értéke egymillió euró, a dokumentáció előkészítése folyamatban van” – áll az ismertetőben. Arról is beszámoltak, hogy a központi parkban civil kezdeményezésre ifjúsági és információs központ is épülne, amely a helyi fiatalságnak nyújtana teret a rendszeres találkozásra, együttlétre.

{A}

Csíkmadarason tovább folytatják a „kicsi” terelőút építését, 1,7 kilométeres szakaszon. Eddig az útalapozást végezte el a kivitelező, még hátravan a makadám réteg leterítése, a sáncok, átereszek kialakítása. Emellett folytatják a községi utak aszfaltozását is, ugyanakkor tovább bővítik a vízhálózatot is a településen.

Összesen nyolc kilométernyi vezetéken érkezik majd a víz a már meglévő hálózatba, a nyomvonal mentén 200 köbméteres tartály, illetve tisztítóállomás is épül. A kormány által biztosított pénzalap 6,01 millió lej, a munkálatokra aláírták a kivitelezési szerződést

– osztották meg.

„Villamos energia előállítására, illetve a csíkmadarasi közintézmények fűtésére használnák azt a biomassza-erőművet, amelyet az önkormányzat megvásárolt kisipari területen létesítenének. A közel 20 millió lejes beruházás európai uniós pályázatból valósulna meg, a pályázati dokumentáció összeállítása folyamatban van” – ismertették az elképzeléseket.

Mint részletezték, két darab 100 kilowattos turbina termelné az áramot és a hőenergiát, és évi mintegy 1200 tonna, főként növényi eredetű biomasszát dolgozna fel a teljesen automatizált erőmű. A szakemberek szerint 1-1,5 kg nyersanyagból állítható elő 1 kilowattnyi áram, az előállítási folyamat során keletkezett hőenergia révén pedig meg lehetne oldani a település középületeinek fűtését.