A magyar kézisek másik arca, kiütéses diadal

Józsa Csongor 2019. január 13., 20:38

Az első gólt az ellenfél lőtte, még a pihenő előtt rászámolt a magyar együttes a vébé egyik meglepetéscsapatára. Nem tartogatott sok izgalmat a meccs.

Bóka Bendegúz jól kezdett, hamar kiállították Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Amíg a magyarok a dán-német közös rendezésű férfi kézilabda világbajnokság D csoportjának első fordulójában döntetlent játszottak Argentínával szemben, addig Angola legyűrte Katart. Vasárnap este ketten néztek farkasszemet a második játéknapon.

{A}

Álmosan indította a meccset a Nagy Lászlóval a kezdőben felálló együttes, az ellenfél a harmadik nekifutamodásra megszerezte a vezetést, erre Lékai gyorsan válaszolt. Rendezték a sorokat, Bánhidi és Hornyák találata után az afrikaiak szövetségi kapitánya időt kért a 6. percben (3–1).

Az újításra képtelen volt az angolai együttes. A piros-fehér-zöldeknek sokkal színesebb volt a taktikai repertoárjuk, ezeket alkalmazva, Bóka szélső góljainak köszönhetően gyorsan megnyugtató előnyre tettek szert: a 12. percben 7–2 állt az eredményjelzőn.

Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Negyedóra elteltével megállapíthattuk, nagy a különbség a két csapat között, ilyen szinten az angolaiak két lépéshibája megengedhetetlen, a magyarok ezzel szemben megállás nélkül gyártották a gólokat.

A 22. percben némi izgalmat az addig öt gólt szerző Bóka piros lapja jelentette, ellenfele lövőkezét húzta vissza a levegőben. Társai emberhátrányban kínai figurából hozták össze a két számjegyű különbséget a 24. minutumban (15–5).

Volt tizenkettő a magyar előny, a pihenőre megtartottak tízet közte: 18–8.

A második felvonás már a folytatás jegyében zajlott, hiszen a magyar nemzeti együttesnek nem egészen több mint egy nap múlva újból pályára kell lépnie. Így a szövetségi kapitányok azoknak adtak játéklehetőséget, akik az elsőben a kispadon ültek.

Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Pár könnyedén elszórt támadást követően az afrikiak kétszer is ellentámadásból zörgették meg a hálót, feljöttek nyolcra a 38. percben (21–13). Azért nagyobb baj nem lett, gyorsan visszaállt a rend és a tetemes különbség.

A végjátéknak nem volt különösebb története, Magyarország könnyedén megszerezte első győzelmét az idei világbajnokságon.

Hétfőn már jön a harmadik forduló, a Csoknyai István és a Vladan Matics által irányított csapat 16 óra 30 perctől Katarral mérkőzik.

Férfi kézilabda világbajnokság D csoport, 2. forduló:

Magyarország–Angola 34–24 (18–8)
A magyarok gólszerzői: Bóka Bendegúz 5, Balogh Zoltán, Császár Gábor, Imal Jamali 4–4, Bodó Richárd, Juhász Ádám 3–3, Ancsin Gábor, Bánhidi Bence, Hornyák Péter, Lékai Máté 2–2, Ligetvári Péter, Nagy László, Sipos Adrián 1–1.

A csoport hétfői eredményei:

Katar–Egyiptom 28–23 (15–12)
Svédország–Argentína találkozót 31–16 (15–10).