Egymillió óra hiányzás a háromszéki iskolákban

Bíró Blanka 2019. január 13., 17:25

Több mint egymillió óra hiányzást gyűjtöttek össze a háromszéki diákok az elmúlt tanévben, hatéves „rekordot” állítva fel – derül ki a Kovászna megyei tanfelügyelőség honlapján nyilvánosságra hozott jelentésből.

Képünk illusztráció Fotó: Kristo Robert

A dokumentumból kiderül, hogy több mint 620 ezer órányi hiányzás volt igazolatlan, vagyis 57,8 százalék. A legtöbbet az elemi tagozatos diákok nem voltak jelen az iskolában – ott gyűjtötték össze a hiányzások 77,7 százalékát –, és az esti tagozatú középiskolások is rosszul teljesítettek.

A legkevesebbet a középiskola nappali tagozatán járók hiányoztak,

ők 23 százalékkal szerepelnek a statisztikában.

{A}

Bár a 2017/2018-as tanévben csökkent a diákok létszáma, az elmúlt hat évben mégis a legmagasabb a hiányzások száma, és növekedett az igazolatlan távolmaradások aránya is – hívják fel a figyelmet a jelentésben. Szintén

növekedett az egy diákra számolt átlaghiányzás, amely immár 41 órát tesz ki,

valamint az igazolatlanok átlaga, ami elérte a 23,7 órát/fő a tanév során. A tanfelügyelőség szakértői szerint a növekedést az is magyarázza, hogy a tanintézetekben szigorúbban követik a hiányzásokat. Ugyanakkor nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik alig járnak iskolába, vagy egyáltalán nem – ennek szociális okai vannak, a szülők nem küldik el a gyerekeiket iskolába.

A hiányzások és a lemorzsolódás visszaszorítása érdekében a tanfelügyelőség arra kérte a tanintézeteket, hogy egyéni megoldásokat keressenek: minden egyes sokat hiányzó gyerekre külön figyeljenek. Azt javasolják, hogy vonzó és interaktív oktatási módszereket alkalmazzanak, szervezzenek iskolán kívüli tevékenységeket, tartsák a kapcsolatot a szülőkkel, és a pedagógusok látogassanak el a rendszeresen hiányzó diákok otthonába.

Kimutatható, hogy a legtöbb hiányzás az elemi tagozaton van, és jellemzően azokban a falvakban, ahol népes számú roma közösség él, így Bölönben, Ozsdolán, Előpatakon. Nyolcszáz-ezer kisdiák különböző okokból nem jár iskolába, ezért ennyire riasztók a hiányzási statisztikák. Novemberben a rendszeresen hiányzók listáját a Kovászna megyei rendőrségre továbbítottuk, hiszen az iskola kötelező

– mondta Kiss Imre főtanfelügyelő.